Baktérie dokážu znížiť schopnosť komárov šíriť vírus Zika

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 11:11 • 2 min
Baktérie dokážu znížiť schopnosť komárov šíriť vírus Zika

BRATISLAVA - Infikovanie komárov druhu Aedes aegypti baktériou Wolbachia výrazne znižuje schopnosť prenosu vírusu Zika na ľudí. Zistili to brazílski vedci z Fundaçao Oswaldo Cruz v Riu de Janeiro, ktorí o tom informovali v časopise Cell Host & Microbe.

slovakia

left justify in out

Baktéria Wolbachia sa vyskytuje približne u 60 percent bežných druhov hmyzu a vo viacerých krajinách sveta ako Austrália, Brazília, Indonézia či Vietnam ju vedci použili ako zbraň v boji proti horúčke dengue. Za týmto účelom vložia baktérie do komárích vajíčok a vyliahnuté jedince ich potom prenesú na svoje potomstvo. Luciano Moreira s kolegami teraz zistili, že táto baktéria je účinná aj v boji proti vírusu Zika, ktorý podľa všetkého spôsobuje mikrocefáliu u novorodencov. Vo svojej štúdii infikovali dvoma kmeňmi vírusu Zika dve skupiny komárov, z ktorých jedna mala v sebe baktérie Wolbachia. Po dvoch týždňoch vedci pozorovali, že komáre s Wolbachiou majú v tele a slinách menšie množstvo vírusov, čím sa znížila ich schopnosť preniesť vírus na človeka. "Wolbachia sa ukázala proti vírusu Zika rovnako efektívna ako pri horúčke dengue," uviedol Moreira.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies