Bach posmelil Novozélanďanov

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 09:05 • 2 min
Bach posmelil Novozélanďanov

AUCKLAND - Organizovanie olympijských hier nie je výsadou veľkých krajín, prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach nevidí dôvod, prečo by to nezvládli aj menšie štáty, napríklad Nový Zéland.

slovakia

left justify in out

Nemecký líder hnutia je na turné po južnom Pacifiku a v utorok počas pobytu v Aucklande povedal: "Olympijské hry sú univerzálne, mali by sme otvoriť dvere a okná pre všetky krajiny, ktoré túžia po podujatí a chcú sa o to pokúsiť. Myslím si, že olympijská agenda dáva šancu aj iným ako tradičným hostiteľom. Nemôžeme rezervovať organizátorské práva iba pre 20 štátov sveta."


Bach minulý rok presadil schválenie reformnej Agendy 2020, ktorá poskytuje priestor pre spoluprácu viacerých miest, regiónov či štátov na usporiadaní olympijských hier. Nový Zéland so 4,5 milióna obyvateľmi nikdy olympijské hry neorganizoval, zatiaľ čo susedná Austrália má za sebou už dve takéto podujatia.


"Pýtame sa potenciálnych hostiteľov, aká je ich predstava olympijských hier z hľadiska dlhodobých plánov na športovom, sociálnom, finančnom či ekologickom poli. Podeľte sa s nami o svoje nápady a my uvidíme, čo sa dá robiť," vyzval Bach.


Prezident MOV navštívil aj Vanuatu, ostrovný štát postihnutý marcovým cyklónom Pam, ktorý zabil 16 osôb. MOV poskytne krajine pomoc v hodnote pol milióna amerických dolárov. Financie pôjdu na opravu športovísk. "Najviac ma prekvapili odvaha a optimizmus ľudu Vanuatu, našiel som tu skutočného olympijského ducha," uviedol Bach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies