Babiš chce nepreukázaný majetok spätne zdaniť: Ľudovci chcú súdnu cestu!

NETKY.SK • 6 August 2014, 18:22 • 2 min
Babiš chce nepreukázaný majetok spätne zdaniť: Ľudovci chcú súdnu cestu!

PRAHA - Dve cesty, ako potrestať majiteľov nezdaneného majetku s neznámym pôvodom, dnes prerokúvala česká vláda.

slovakia

left justify in out

Prvá možnosť počíta so spätným zdanením, druhá so súdnou cestou, ktorá by umožnila majetok zhabať. Návrh novely zákona chce ministerstvo financií predložiť do konca septembra, pričom platiť by mohol od 1. januára 2016. Informoval o tom server iDNES.cz.
     

K prvému spôsobu, teda posilneniu kompetencií finančného úradu, ktorý by mohol majetok spätne zdaniť, sa prikláňa aj minister financií Andrej Babiš. "Chceme, aby finančný úrad mal väčšie kompetencie a mechanizmy na zdanenie nepreukázaného majetku. K tomu sa môže pripojiť sankčná daň," dodal.
     

Podľa Babiša je to najrýchlejšia cesta, ako nezdanené peniaze získať. "Justícia u nás nepomáha ani štátu. Náš rezort chce peniaze získať čo najrýchlejšie. Nechceme sa súdiť desať rokov, platiť právnikov a preukazovať pôvod majetku," odmietol druhú z navrhovaných možností Babiš. Podobne sa vyjadril aj český premiér Bohuslav Sobotka.
     

Babiš však súhlasí s ďalšou diskusiou. Pripomienky predloží KDU-ČSL, ktorá zastáva druhé riešenie, teda súdne vyrovnanie.
     

K finálnej podobe návrhu zákona chce Babiš využiť aj skúsenosti zo zahraničia. "Skupina zástupcov odcestuje v septembri do Nemecka, kde s tým majú skúsenosti. Zavítame aj do Rakúska a využijeme návštevu pána prezidenta v Paríži," povedal s tým, že napríklad na Slovensku súdnu cestu zakázal ústavný súd.
     

Minister zdôrazňuje potrebu zvýšenia kompetencií finančného úradu, ktorý je dnes podľa neho bezzubý. "Cieľom sú ľudia, ktorí majú obrovské majetky, ktoré pravdepodobne nezískali cestou, pri ktorej zdanili svoje príjmy. V minulosti sme mali prípady, keď sme sa na pôvod majetku pýtali a dotyčný tvrdil, že ho má od babičky a podobne," dodal. Ako príklad uviedol nemenovaného bývalého zamestnanca pražského magistrátu, ktorý podľa neho vlastní jachtu za 40 miliónov Kč (1,44 milióna eur) v chorvátskom Zadare.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies