AZAH: OĽaNO novelu o hazarde neupravilo, aj keď je nefunkčná

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 18:32 • 2 min
AZAH: OĽaNO novelu o hazarde neupravilo, aj keď je nefunkčná

BRATISLAVA - Napriek tomu, že je novela zákona o hazardných hrách z dielne poslancov OĽaNO nefunkčná, Obyčajní ju predložili na májovú schôdzu NR SR bez zmien oproti pôvodnej verzii. Svedčí to o tom, že právna norma má slúžiť len na zviditeľňovanie sa jej autorov.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to Asociácia zábavy a hier (AZAH) spolu s Asociáciou prevádzkovateľov videohier (APV), ktoré podľa svojho vyhlásenia dlhodobo v praxi spoločne uplatňujú opatrenia na zamedzenie prístupu do herní pre sociálne slabé skupiny.
     

"Veľmi nás mrzí to, že OĽaNO zneužíva na svoju mediálnu prezentáciu práve sociálne slabšie skupiny, ktoré si vyžadujú v tomto ohľade iný, zodpovednejší prístup zo strany tých, ktorí majú priamy vplyv na ich životnú situáciu," uviedol hovorca oboch asociácií Juraj Danielis. Zároveň je presvedčený, že novela OĽaNO, ktorá má obmedziť prístup k hazardným hrám pre poberateľov sociálnych dávok či dlžníkov, je ďalším zo série návrhov neslúžiacich na ochranu chudobných tak, ako to tvrdia jeho autori. "Hoci autori prirovnávajú svoje riešenie rizikového hrania k susednému Rakúsku, taktiež to neplatí, pretože rakúsky systém je diametrálne odlišný," argumentuje Danielis.
     

Ako prevádzkovatelia herní v súvislosti s touto novelou už skôr zdôraznili, efektívnu ochranu rizikových hráčov prinášajú ich vlastné opatrenia, ktoré uskutočňujú už dlhší čas. "Svedčia o tom aj posledné štatistiky, ktoré preukázali rapídny pokles počtu herní a hráčov na Slovensku. Tento pokles spôsobila prísna regulácia," dodal Danielis.
     

"Ak si dobre spomínam na argumenty asociácie, spočívali v tom, že by sme sa mali radšej zamerať na reguláciu alkoholu a tabaku. Toto možno len veľmi ťažko považovať za odborný argument. Teší nás, že existujú herne, ktoré sociálne slabším hrať neumožňujú, stále však sú medzi prevádzkovateľmi ľudia, ktorí situáciu sociálne slabších zneužívajú bez akýchkoľvek škrupúľ," reagoval pre TASR jeden z predkladateľov novely Miroslav Kadúc s tým, že toto sa musí zastaviť. Podľa jeho slov by to malo byť v záujme každého slušného občana. "V Rakúsku sme sa inšpirovali, nejde o kópiu ich úpravy," odkázal na margo výhrady AZAH.
     

Poslanci NR SR za OĽaNO Kadúc, Peter Pollák, Štefan Kuffa a Martin Fecko chcú svojou novelou dosiahnuť, že sa hazard dovolí len osobám, ktoré nepoberajú dávky v hmotnej núdzi, nemajú na krku exekúciu či dlhy v poisťovniach. Záujemcovia o hru by sa po novom museli pred hraním preukázať preukazom totožnosti a podpísať vyhlásenie o oboznámení sa s rizikami hazardných hier. Prevádzkovateľ by si mal prostredníctvom evidencie preveriť, či záujemca o hru nemá dlhy a nepoberá sociálne dávky.
     

Zaviesť chcú tiež sankcie pre prevádzkovateľov herní, ktorí nedodržia zákon. Obyčajní sa pri kontrole dodržiavania zákona spoliehajú na samoreguláciu. "Ak prevádzkovateľ vpustí do herne človeka, ktorý poberá sociálne dávky či má dlhy, a ak sa potom ukáže, že to bolo z evidencie zistiteľné, ten človek môže požadovať späť svoj vklad peňazí," opísal Kadúc. Poslanec neverí, že "prevádzkovateľ si vezme na tričko, že bude musieť vrátiť niekomu peniaze".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies