Autorka kníh o Harrym Potterovi venovala vysokú finančnú čiastku na výskum zákernej choroby

NETKY.SK • 12 September 2019, 15:38 • 2 min
Autorka kníh o Harrym Potterovi venovala vysokú finančnú čiastku na výskum zákernej choroby

LONDÝN - Britská spisovateľka J. K. Rowlingová, ktorá pobláznila celý svet o vymyslenom čarodejníckom svete, venovala štedrú čiastku na výskum choroby sklerózy multiplex centru, ktoré nesie názov po jej zosnulej matke.

slovakia

left justify in out

Sama spisovateľka v dnešných hodinách oznámila, že jej čiastka predstavuje 15,3 milióna libier, čo je v prepočte viac ako 17 miliónov eur. Centrum pri University of Edinburgh ho použije na nákup nového vybavenia, ktoré by malo pacientom so zákernou chorobou uľahčiť život aj liečbu. Matka spisovateľky zomrela v mladom veku, už ako 45-ročná. Trpela práve sklerózou multiplex, známou tiež ako roztrúsenou mozgovomiechovou sklerózou. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#edinburgh #mssucks #annerowlingclinic

Príspevok, ktorý zdieľa Allie (@willowrosecrochet),

 

Tento príspevok však nie je prvý. V roku 2010 dostala univerzita veľkú finančnú čiastku an rozbehnutie kliniky Anne Rowling. Samotná spisovateľka povedala, "že ju povzbudili dosiahnuté pokroky a je hrdá, že klinika okrem dôležitého výskumu poskytuje aj praktickú podporu a starostlivosť pre ľudí s roztrúsenou sklerózou."

 

img


J.K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších autoriek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou knižnou sériou na svete. Na základe príbehov o Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých hlavného hrdinu bojujúceho proti zlu stvárnil Daniel Radcliffe.

 

img

 

Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt (2001). Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky (2013), Hodvábnik (2014), V službách zla (2015) a Smrtiaca biela (2018).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies