Autobusy zo Záhrebu privážajú na maďarské hranice tisíce migrantov

NETKY.SK • 19 September 2015, 15:41 • 2 min
Autobusy zo Záhrebu privážajú na maďarské hranice tisíce migrantov

BUDAPEŠŤ - Tisíce migrantov privážajú postupne autobusy z Chorvátska na maďarský diaľničný hraničný priechod Letenye-Goričan, informovala agentúra MTI. Do dnešného rána priviezlo 55 autobusov takmer 3000 migrantov, v priebehu dopoludnia prišlo zo Záhrebu osem autobusov.

slovakia

left justify in out

Na hraničnom priechode je množstvo maďarských policajtov. V okolí priechodu umiestnili maďarské orgány mobilné toalety a odpadkové koše. Autobusy prichádzajú aj z chorvátskej obce Tovarnik, ktorá leží pri hraniciach so Srbskom, kde sa podľa odhadov nachádza ďalších 5000 migrantov.

 

Z chorvátsko-maďarskej hranice migranti pokračujú autobusmi cez Maďarsko smerom do Rakúska. Z okolia srbskej prihraničnej obce Horgoš, kde v stredu došlo k incidentu medzi migrantmi a maďarskou políciou, dopoludnia takmer úplne zmizli migranti. Niekoľko desiatok migrantov s malými deťmi sa ale rozhodlo nechať sa zaregistrovať v maďarskom Röszke a nepokračovať v púti.

 

Poradca maďarského premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi novinárom povedal, že ak srbská strana poskytne záruky na bezpečnosť dopravy a na poriadok na srbsko-maďarských hraničných priechodoch, potom čoskoro bude možné otvoriť doposiaľ zatvorené priechody Röszke a Röszke 2.

 

Podľa Bakondiho v piatok prekročilo chorvátsko-maďarské hranice 8000 utečencov, dnes do 10.00 h 2800. Počet migrantov, ktorí v tomto roku doposiaľ vstúpili na maďarské územie je 209.000, z nich 172.000 požiadalo o azyl. V utečeneckých táboroch v Maďarsku je v súčasnosti 1600 ľudí.

 

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács vyhlásil, že Chorvátsko nechalo napospas nielen Maďarsko, ale celú Európsku úniu. Reagoval tak na slová chorvátskeho premiéra Zorana Milanoviča, že Záhreb už Maďarsko prinútil, aby migrantov prijalo, a Chorvátsko bude v tomto smere pokračovať.

 

"Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

 

K následkom chorvátskeho kroku sa vyjadrí dnes popoludní v Budapešti na mimoriadnej tlačovej konferencii šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies