Autá zo SR vlani dobýjali najmä trhy v Európe, severnej Afrike a USA

NETKY.SK • 11 Január 2016, 16:16 • 2 min
Autá zo SR vlani dobýjali najmä trhy v Európe, severnej Afrike a USA

BRATISLAVA - V roku 2015 dobýjali slovenské autá najmä trhy v Európe, severnej Afrike a v USA. Uviedli to dnes analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS) v reakcii na zverejnené novembrové hodnoty priemyselnej produkcie.

slovakia

left justify in out

"Napriek niektorým nepriaznivým okolnostiam v roku 2015 - ochladenie čínskej ekonomiky, problémy s vykazovaním emisií u automobilov Volkswagen (VW) - je rast vývozu automobilov vyšší, než v predchádzajúcom roku a Slovensko tak zatiaľ dokázalo vyvážať viac áut ako v roku 2014. Podľa najnovších údajov bola nižšia produkcia vozidiel v 1. polroku 2015 vykompenzovaná výrobou v 2. polroku 2015 v automobilkách KIA a Peugeot," spresnili analytici.

 

Trhové podiely v predaji áut vyrobených na Slovensku podľa nich rástli od začiatku roka 2015 najmä v Egypte (kvôli automobilom značky KIA), USA (aj napriek afére dieselgate Audi Q7 a VW Touareg), Taliansku (autá radu New Small Family a pravdepodobne aj Peugeot 208), Slovinsku (najmä stredné a vyššie triedy áut vyrábaných na Slovensku) a v Írsku (kde sú z áut vyrábaných na Slovensku obľúbené najmä autá značky KIA).

 

"Menej automobilov sa podľa zatiaľ dostupných údajov medziročne vyváža najmä do Číny (kde SR najviac vyváža luxusné SUV modely), Ruska (najviac asi kvôli modelom Sportage, cee'd a Touareg), Japonska (model VW Up!), Belgicka (pravdepodobne kvôli KIA cee'd, Peugeot 208 a KIA Sportage) a Nórska (elektromobil VW e-up!)," dodali analytici NBS.

 

Štatistický úrad SR dnes informoval, že index priemyselnej produkcie sa v novembri 2015 medziročne zvýšil o 11,9 %. Zvýšenie produkcie priemyslu ovplyvnil rast najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 27,5 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 21,6 %, výrobe produktov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 11,1 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,2 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 9,5 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v novembri 2015 medzimesačne vzrástla o 1,9 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies