Autá s elektromotorom chcú za 80 dní obísť zemeguľu

NETKY.SK • 17 August 2010, 07:06 • 2 min
Autá s elektromotorom chcú za 80 dní obísť zemeguľu

Autá s elektromotorom chcú za 80 dní obísť zemeguľu

slovakia

left justify in out

Jules Verne v modernej verzii: Tímy z Nemecka, Austrálie a Švajčiarska vyrazili dnes zo Ženevy na elektroautách na cestu okolo sveta. Trasu dlhú 34.000 kilometrov chcú zvládnuť za 80 dní - ako v slávnom románe francúzskeho autora.
      Do januára 2011 navštívia 150 miest v 16 krajinách vrátane Číny a USA a nevypustia pritom do ovzdušia ani molekulu skleníkového plynu. V novembri je plánovaná zastávka v mexickom meste Cancún, kde sa uskutoční klimatická konferencia OSN. Konečným cieľom je opäť Ženeva.
      Organizátorom akcie Zero Emissions  Race je švajčiarsky učiteľ a priekopník v oblasti solárnych vozidiel Louis Palmer. Už pred dvoma rokmi na svojom "solárnom taxíku" obišiel zemeguľu za 534 dní, pričom zviezol aj niekoľko prominentov.
      Tohtoročné "preteky" majú ukázať, že "sedem miliárd ľudí na tejto planéte je odkázaných na obnoviteľné energie a čistú mobilitu," povedal Palmer pred štartom.
Autá budú dobíjať svoje akumulátory z elektrických zástrčiek, pričom jedno nabitie vydrží na najmenej 250 kilometrov.
      Na ceste okolo sveta sa mali pôvodne zúčastniť aj tímy z Kórejskej republiky a USA. Prvý na štart nedorazil pre problémy s batériou, k akcii sa však pridá po ich odstránení. Američanom elektroauto zničil požiar.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies