Austrálsky ľadoborec sa opäť vydal na spiatočnú cestu

NETKY.SK • 4 Január 2014, 07:03 • 2 min
Austrálsky ľadoborec sa opäť vydal na spiatočnú cestu

CANBERRA - Austrálsky ľadoborec Aurora Australis s 52 pasažiermi z ruskej výskumnej lode Akademik Šokaľskij, ktorá je už od 24. decembra uväznená medzi kryhami v Antarktíde, sa dnes opäť vydal na spiatočnú cestu. Informovala o tom agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Austrálske plavidlo muselo predtým svoju spiatočnú cestu prerušiť po tom, čo sa čínsky ľadoborec, ktorý pomohol s evakuáciou pasažierov z ruskej lode, sám dostal do problémov. Austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť (AMSA) následne vydal ľadoborcu Aurora Australis pokyn, aby zostal v oblasti a pomohol čínskemu plavidlu.

Napriek tomu, že čínska loď ostáva uväznená medzi kryhami v Antarktíde, však úrad najnovšie vydal ľadoborcu Aurora Australis povolenie na pokračovanie v plavbe domov. Austrálsky úrad uviedol, že od kapitána čínskej lode Xue Long dostal potvrdenie o tom, že loď nie je v akútnej tiesni a že v súčasnosti nepotrebuje pomoc.

Transport 52 pasažierov na austrálsky ľadoborec zabezpečil na päťkrát vrtuľník z čínskej lode. Evakuáciu vrtuľníkom umožnilo zlepšenie počasia, ktoré takémuto spôsobu prevozu cestujúcich doteraz bránilo.

Ruské výskumné plavidlo uviazlo v hrubom ľade 24. decembra približne 100 námorných míľ východne od francúzskej základne Dumont d'Urville, nachádzajúcej sa južne od austrálskeho štátu Tasmánia. Loď s 22 členmi posádky a 52 pasažiermi, z ktorých mnohí sú vedci, vyplávala 28. novembra z Nového Zélandu. Vydala sa po stopách antarktickej expedície austrálskeho výskumníka Douglasa Mawsona z rokov 1911-13.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies