Austráliu trápia rozsiahle požiare

NETKY.SK • 12 Február 2017, 16:08 • 2 min
Austráliu trápia rozsiahle požiare

SYDNEY - Obyvatelia austrálskeho štátu Nový Južný Wales zažívajú extrémne horúčavy, v dôsledku ktorých vznikajú rozsiahle požiare. Viac než 2500 hasičov bojuje s minimálne 80 požiarmi, ktoré sa v tomto štáte vymkli spod kontroly.

slovakia

left justify in out

V niektorých oblastiach úrady varovali obyvateľov, že na únik pred požiarmi je neskoro, pretože plamene pohltili aj príjazdové cesty a diaľnice. Úrady predpokladajú veľké škody na majetkoch, ich rozsah však dosiaľ nie je známy.

 

Najhoršia situácia je neďaleko miest Port Macquarie, Dunedoo, Mudgee a Boggabri, hasiči v nich vydali varovanie pred mimoriadnou situáciou.

 

Plamene zničili alebo poškodili desiatky domov a budov. Situácia je podľa hasičov horšia, než ako bola počas tragickej čiernej soboty v roku 2009, kedy v najjužnejšie položenom austrálskom štáte Viktória zahynulo 173 osôb.

 

Horúčavy prekračujú teplotné rekordy v oblastiach východnej Austrálie, najmä v štátoch Nový Južný Wales a Queensland. Metropola Canberra zaznamenala dva po sebe nasledujúce dni teplotu 40 stupňov Celzia. Stalo sa tak iba tretí raz v známej histórii.

 

Na niektorých miestach v okolí Sydney sa teplota vyšplhala na 47 stupňov Celzia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies