Australian Open: Troicki sa opakovane dušuje a necháva na dvorci dušu

NETKY.SK • 21 Január 2015, 13:21 • 2 min
Australian Open: Troicki sa opakovane dušuje a necháva na dvorci dušu

MELBOURNE - Srbský navrátilec do súťažného diania po kontroverznom ročnom dopingovom treste Viktor Troicki už je v 3. kole melbournských grandslamových Australian Open, tenis si užíva ešte viac ako pred nútenou odmlkou.

slovakia

left justify in out

"Usilujem sa využiť šancu na všetkých turnajoch, v každučkom zápase," vyhlásil 28-ročný Belehradčan po svojom stredajšom víťazstve 6:4, 4:6, 6:4, 6:0 nad Argentínčanom Leonardom Mayerom v 2. kole a dodal: "Keď nemôžete robiť niečo, čo milujete, začne vám to veľmi chýbať. Túžite vrátiť sa k tomu, byť ešte lepší ako v minulosti a dokázať svetu, že na to máte." 

 

Troicki pôvodne dostal dištanc na 18 mesiacov, Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne zredukoval jeho trest o pol roka. Niekdajší 12. muž svetového rebríčka sa vrátil vlani v júli a nemohol využívať tzv. chránený renking, takže si vyskúšal aj challengerovú úroveň: "Vyvstali vo mne spomienky na úvod kariéry. Vedel som, že raz už som tú cestu nahor zvládol. Prečo by sa mi to teda nemohlo podariť znova?" 

 

Spoludržiteľ Davisovho pohára 2010 sa v druhej polovici minulého roka vyštveral z 847. na 101. post. Navyše, v úvode tejto sezóny si ako kvalifikant pripísal v Sydney svoj len druhý titul na hlavnej profesionálnej úrovni, už figuruje na 54. pozícii v hodnotení: "Nikdy som ani len nepomyslel na to, že by som mohol rezignovať. Robota sa teraz začína zúročovať." 

 

Troického potrestali za to, že predvlani v apríli počas turnaja v Monte Carle síce odovzdal na kontrolu moč, ale nie krv pre fóbiu a aktuálnu vyčerpanosť. Pri odbere ho vraj uistili, že postup je akceptovateľný, ak poskytne vzorku ďalší deň. Komisárka však poprela takýto návrh a Medzinárodná tenisová federácia (ITF) sa priklonila k jej verzii. Skonštatovala, že pracovníčka má 15-ročnú prax a vždy si počínala "svedomito a opatrne". USA Today špecifikovali, že Srb nasledujúci deň odovzdal vzorku krvi (a výsledok bol negatívny rovnako ako pri moči), ale o dva dni mu ITF aj tak zaslala e-mail, ktorým ho informovala o začiatku konania. 

 

"Nikdy som neodmietol odber krvi. Zraňuje ma, keď registrujem iné verzie tej udalosti. Chcem, aby všetkým bolo jasné, že som nikdy nič neodoprel. Akurát som požiadal o povolenie odložiť v ten deň odber a mal som to lekársky schválené. Poskytol som vzorku moču a na ďalší deň som podstúpil aj ten odber krvi. Som nevinný, neurobil som nič nesprávne. Potrestali ma za to, že som plnil zlé inštrukcie. Zaplatil som za chybu inej osoby," prízvukoval v stredu Troicki a doplnil: "Už som za tým, je to minulosť. Koncentrujem sa na budúcnosť, mám však nepríjemnú spomienku." 

 

Troicki bude v piatok medzi najlepšími 32 čeliť Čechovi Tomášovi Berdychovi nasadenému ako siedmemu. V bilancii zo vzájomných duelov zaostáva 1:5, jediný úspech pochádza ešte zo sezóny 2009. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies