Australian Open: Na Li cez Bouchardovú tretí raz do finále v Melbourne

NETKY.SK • 23 Január 2014, 09:05 • 2 min
 Australian Open: Na Li cez Bouchardovú tretí raz do finále v Melbourne

MELBOURNE - Čínska tenistka Na Li nasadená ako štvrtá zvíťazila v prvom štvrtkovom stretnutí semifinále dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (13. - 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) nad kanadskou tridsiatkou tohto podujatia Eugenie Bouchardovou za 86 minút bez vážnejších ťažkostí 6:2, 6:4.

slovakia

left justify in out

Tridsaťjedenročná víťazka parížskeho antukového rovnako významného Roland Garros 2011 Na Li si v sobotu od 9.30 h SEČ zmeria vo svojom treťom miestnom finále sily s úspešnou zo semifinálového duelu Dominika Cibulková (SR-20) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-5), ktorý sa začne približne o 5.30 h SEČ. 

Favorizovaná Na Li odskočila v otváracom sete na 5:0 a následná strata podania napokon bola len nepodstatnou komplikáciou. V druhej časti nezužitkovala Číňanka dva jednotlivé brejkbaly v prvej hre a čoskoro mala manko 0:2. Vtedy však predviedla priebežný obrat na 3:2. Vzápätí inkasovala okamžitý rebrejk z dvoch gembalov, ale na príjme v siedmej hre zareagovala na nulu (4:3) a zvyšok zvládla. Pri podávaní na postup pustila súperku zo svojho náskoku 30:0 na 30:30, nie však ďalej. 

Na "winnery" Na Li vynikla v Rod Laver Arene 35:10, urobila o 9 nevynútených chýb viac - 23:14. Premenila 6 z 10 brejkbalov oproti bilancii 3 zo 7, zvládla 11 zo 14 zákrokov pri sieti. Zdolanej nefungoval prvý servis: trafila ho len v 45 % prípadov. Po svojom druhom servise nazbierala Bouchardová iba 18 % takto rozohraných loptičiek. 

Bývalým koučom Belgičanky Justine Heninovej Carlosom Rodríguezom trénersky vedená Na Li bola na južnej pologuli aj vo finále ročníkov 2011 a 2013. Hrdinka prípravného turnaja v čínskom Šen-čene má v tejto sezóne zatiaľ čistý štít. Ázijčanka predvlani v Montreale triumfovala nad Kanaďankou dvakrát 6:4. Nad Cibulkovou vedie 4:0. Proti Radwanskej má skóre 6:5, ťahala za kratší koniec vo dvoch z ostatných troch duelov vrátane zatiaľ posledného vlani vo štvrťfinále Wimbledonu. 

Na Li v 3. kole odvrátila mečbal Češky Lucie Šafářovej. Na Australian Open v tzv. otvorenej ére zatiaľ tri tenistky získali dovedna 4 tituly po vymazaní bezprostrednej hrozby prehry, bez výnimky išlo o Američanky (Monica Selešová 1991, Jennifer Capriatiová 2002 a Serena Williamsová 2003 a 2005). Jedinou tridsiatničkou, ktorá v Open Ere získala trofej na tomto turnaji, je od roku 1973 domáca Margaret Courtová. 

Ešte len 19-ročná Bouchardová dosiaľ mala medzi seniorkami maximum na úrovni veľkej štvorky v podobe 3. kola vlaňajšieho Wimbledonu. Teraz bola prvou zástupkyňou krajiny javorového listu v semifinále AO v histórii. Celkovo sa to na Majors naposledy podarilo Carling Bassettovej-Segusovej na US Open 1984. Úradujúca laureátka označenia Nováčik roka WTA Bouchardová debutovala v hlavnej súťaži pri rieke Yarra. Minulý rok neprešla kvalifikáciou. K 27. januáru sa premiérovo ocitne v Top 20, konkrétne na 19. priečke, čo znamená posun o tucet miest. Nickom Savianom na Floride pripravovaná Bouchardová je hrdinka dvojhry aj štvorhry dievčat z Wimbledonu 2012. 

Dvojhra žien - semifinále: 
Na Li (Čína-4) - Eugenie Bouchardová (Kan.-30) 6:2, 6:4 za 86 minút (28, 58) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies