Australian Open: Federer v dueli veteránov pustil J. Melzerovi set, nie viac

NETKY.SK • 16 Január 2017, 15:27 • 2 min
Australian Open: Federer v dueli veteránov pustil J. Melzerovi set, nie viac

MELBOURNE - Švajčiarsky niekdajší líder svetového rebríčka tenistov Roger Federer sa po vynechaní newyorských US Open 2016 úspešne vrátil na grandslamovú scénu. Držiteľ rekordných 17 singlových titulov z Majors zvíťazil v pondelok v 1. kole melbournských Australian Open nad ľavorukým rakúskym kvalifikantom s minulosťou 8. muža hodnotenia Jürgenom Melzerom za 125 minút 7:5, 3:6, 6:2, 6:2.

slovakia

left justify in out

V otváracom sete v Rod Laver Arene sa Federer presadil z manka 2:4, v druhom dejstve nezužitkoval náskok 2:0, treťou a štvrtou časťou už presvedčivo preletel. Dal 19 es proti 4 a mal pomer víťazných úderov a nevynútených chýb 46:36, zdolaný 26:35.

Federer zvýšil v bilancii zo vzájomných súbojov s J. Melzerom na 4:1. Revanšoval sa mu za prehru 4:6, 4:6, ktorú inkasoval už v apríli 2011 na antuke v Monte Carle. Odvtedy až do pondelka rivalita utíchla.

Tridsapäťročný bazilejský rodák Federer je 4-násobným šampiónom na južnej pologuli (2004, 2006, 2007, 2010). Momentálne figuruje až na 17. priečke v renkingu po vynechaní druhej polovice predchádzajúcej sezóny. Doprial si čas na dôkladné doliečenie operovaného kolena aj háklivého chrbta, vrátil sa pred dvoma týždňami na Hopmanovom pohári miešaných reprezentačných tímov v Perthe. Jürgen Melzer má za sebou dlhodobé problémy s ramenom a tomuto semifinalistovi parížskeho Roland Garros momentálne patrí presne 300. pozícia v počítačovom poradí.

Stále platí, že renkingovo najhoršia Federerova prehra na hlavnej profesionálnej scéne pochádza už zo sezóny 2000: v Barcelone mu ju privodil Španiel Sergi Bruguera, vtedy 249. v systéme. Na Majors je jeho negatívnom rekordom takéhoto typu nezdar proti Mariovi Ančičovi na Wimbledone 2002. Chorvát vtedy bol 154. v hierarchii.

Zverenec Ivana Ljubičiča a Severina Lüthiho Federer štartuje v "main draw" na AO 18. raz v kariére, nikdy na tomto turnaji nezaváhal v 1. či 2. kole. Celkovo je to jeho 69. účasť na Majors. Vlani v Melbourne prehral v semifinále so Srbom Novakom Djokovičom. Teraz ho v stredu vyzve ďalší kvalifikant po J. Melzerovi: 20-ročný Američan Noah Rubin (200.).

Federer a J. Melzer majú dovedna 70 rokov, odohrali druhý "najstarší" zápas programu 1. kola singla mužov. Ten úplne najstarší medzi Čechom Radkom Štěpánkom a Rusom Dmitrijom Tursunovom (spolu 72 rokov) príde na rad v utorok.

"Rybárčenie je trochu nudné. Ja naháňam po dome naše rozlietané deti - to je moja úloha," so smiechom vyhlásil Federer, keď sa ho spýtali na predchádzajúce voľné mesiace. Švajčiar je v manželstve s bojnickou rodáčkou Miroslavou Vavrinecovou otcom dvoch kolekcií dvojičiek.

Dvojhra mužov - 1. kolo:


Roger Federer (Švaj.-17) - Jürgen Melzer (Rak.) 7:5, 3:6, 6:2, 6:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies