Austrália odmieta prijímať utečencov, namiesto toho ich preváža na okolité ostrovy

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 12:41 • 2 min
Austrália odmieta prijímať utečencov, namiesto toho ich preváža na okolité ostrovy

CANBERRA - Austrália čelí obvineniam Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), že aj napriek dohode odmieta prijímať migrantov, pričom na azyl čaká 2-tisíc migrantov a utečencov, ktorí sa stále nachádzajú v táboroch na neďalekých ostrovoch.

slovakia

left justify in out

Miestna vláda však argumentuje tým, že sa k plneniu kvót nijakým spôsobom nezaviazala, takže nevidí dôvod prečo by im mala poskytnúť dočasný domov v krajine. Dôkazom toho je aj prísna azylová politika v krajine, ktorá všetkých, ktorí sa ocitnú na brehu ostrovnej krajiny zadrží a okamžite premiestni do táborov, ktoré zriadili na blízkych ostrovoch ako Nauru či Papua-Novej Guinei.

 

Takýmto vyhostením ľudia strácajú možnosť získať v Austrálii azyl. No podľa tvrdení UNHCR Austrália prisľúbila poskytnutia azylu 2-tisíckam utečencom a migrantom za to, že UNHCR pomôže s uplatnením dohody medzi Austráliu a USA o výmene utečencov a migrantov.  „Pristúpili sme na to, pretože sme sa dohovorili, že utečenci, ktorí majú v Austrálii najbližšiu rodinu, budú môcť v krajine zostať,“ uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. „UNHCR bol informovaný o tom, že Austrália odmieta poskytnúť azyl aj týmto utečencom,“ dodal.

 

Hovorca austrálskeho imigračného úradu naopak povedal, že dohoda, o ktorej sa Grandi zmienil, neexistuje. USA a Austrálie vlani na jeseň, ešte za vlády Baracka Obamu, uzavreli dohodu, podľa ktorej Austrália poskytne azyl stredoamerickým utečencom výmenou za to, že Spojené štáty prijmú osoby z internačných zariadení v tichomorských ostrovných štátoch. Americký prezident Donald Trump dohodu najprv označil za „hlúpu“, neskôr na ňu ale pristúpil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona