Austrália obmedzí prisťahovalectvo, aby zmiernila preľudnenosť miest

NETKY.SK • 20 November 2018, 16:05 • 2 min
Austrália obmedzí prisťahovalectvo, aby zmiernila preľudnenosť miest

SYDNEY - Austrálska vláda zvažuje ďalšie obmedzenie prisťahovalectva, ktoré okrem "hospodárskeho úspechu" prináša i problémy s preľudnenosťou tamojších veľkomiest, ako sú Sydney či Melbourne. Oznámil to austrálsky premiér Scott Morrison, ktorého citovala v utorok tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Počet osôb, ktoré prichádzajú do Austrálie natrvalo, je v súčasnosti ohraničený na 190.000 ročne, vláda sa ho však pokúsi znížiť o 30.000.

 

"V Sydney sa prisťahovalci podieľali na vlaňajšom prírastku obyvateľstva približne 70 percentami. Nárast počtu obyvateľov zohral rozhodujúcu úlohu pri našom hospodárskom úspechu," povedal Morrison. Zároveň však vie o starostiach Austrálčanov žijúcich v najväčších mestách krajiny, kde sú preplnené ulice, dopravné prostriedky i školy.

 

"Vravia: dosť, dosť, dosť," upozornil premiér. Počas 12 mesiacov do júna tohto roka sa usídlilo v Austrálii približne 160.000 imigrantov, čo je výrazne menej ako stanovené maximum. Morrison očakáva, že cieľovou hranicou bude práve tento počet. Zdôraznil, že treba zohľadňovať aj nálady medzi občanmi. Budúci rok v máji sa majú v Austrálii konať parlamentné voľby.

 

Austrália patrí medzi krajiny s najvyššou mierou prisťahovalectva na svete. V súčasnosti má táto krajina vyše 25 miliónov obyvateľov. Podľa najnovších údajov štatistického úradu bolo vlani vydaných vyše 262.480 trvalých a časovo ohraničených víz. Čo sa týka krajín pôvodu, 20 percent prisťahovalcov pochádzalo z Indie, 15 percent z Číny a deväť percent z Británie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies