Austrália má na krku sťažnosť za podporu klimatických zmien

NETKY.SK • 14 Máj 2019, 11:11 • 2 min
Austrália má na krku sťažnosť za podporu klimatických zmien

Pôvodné obyvateľstvo z Ostrovov Torresovho prielivu patriacich pod Austráliu podalo na vládu sťažnosť Rade OSN. Vraj sa k zmenám klímy nepostavili dosť razantne, čím porušili ich práva, pretože ohrozili domovinu ich predkov aj s pôvodnou kultúrou.

slovakia

left justify in out

Dôsledky devastácie prírody pociťujeme čoraz ťaživejšie. V posledných rokoch zaznamenávame naozaj viditeľné zmeny podnebia, čo ovplyvní nielen zanikanie mnohých živočíšnych a rastlinných druhov, ale bude tiež dôvodom tzv. klimatickej migrácie. Tá zrejme hrozí aj ľuďom z niektorých austrálskych ostrovov patriacich pod štát Queensland. Skupina pôvodných obyvateľov, ktorá sťažnosť podala, je podporovaná aj mimovládnou neziskovou organizáciou ClientEarth.  

 

img

 

Obyvatelia v sťažnosti uvádzajú konkrétne dôsledky toho, čo sa deje s ich domovinou vďaka ležérnemu prístupu vlády k ochrane klímy. Tvrdia, že prílivy sú rok od roka vyššie, čo im spôsobuje veľké problémy, pretože pravidelne zaplavuje nielen obydlia, ale aj kultúrne pamiatky. Okrem toho stúpa teplota vody, čo v okolí ostrovov spôsobuje odfarbovanie koralov a klesanie kyslosti oceánu, To, samozrejme, ovplyvňuje mnohých živočíchov, ktorí sa na náhle zmeny nedokážu adaptovať. Kabay Tamu, jeden z predkladateľov petície, vyslovil obavu, že ich starodávna kultúra a storočia pestované tradície sú takto výrazne ohrozené.

 

img

 

Austrálsku vládu teda obviňujú, že nepodnikla žiadne kroky na znižovanie emisií a namiesto toho podporuje priemysel pracujúci s tak škodlivými fosílnymi palivami.  Podľa Sophie Marjanacovej, advokátky sťažovateľov, Austrália v otázke ochrany ostrovov zlyhala, čo podľa nej „predstavuje jasné porušenie práv ostrovanov na kultúru, rodinu a život“.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies