Európa našla nového dodávateľa plynu

NETKY.SK • 21 Júl 2020, 16:03 • 2 min
Európa našla nového dodávateľa plynu

Tel Aviv - Izraelská vláda schválila rámcovú dohodu s európskymi krajinami o vybudovaní plynovodu na zásobovanie Európy zemným plynom z regiónu východného Stredomoria

slovakia

left justify in out

Plynovod na dne Stredozemného mora

Izrael sa stane novým dodávateľom zemného plynu pre Európu. Vláda krajiny schválila rámcovú dohodu s Gréckom a Cyprom o výstavbe plynovodu EastMed. Do projektu by sa malo zapojiť aj Taliansko.

 

Izraelský minister energetiky Yuval Steinitz označil schválenie dokumentu o plynovode za "historický míľnik transformácie Izraela na krajinu vyvážajúcu energiu".

 

img

Plynovod EastMed umožní začať dodávky plynu z najväčšieho izraelského ložiska Leviathan a cyperského ložiska Aphrodite.

 

Plynovod spustia najskôr v roku 2025

Výstavba plynovodu bude podľa rôznych odhadov trvať päť až sedem rokov. Stavebné náklady sa odhadujú na 6 miliárd eur. Plynovod bude mať dĺžku 1900 km, z toho 1300 km bude položených pod vodu a 600 km na pevnine.

 

Plynovod bude schopný ročne prepraviť 10 miliárd metrov kubických plynu s možnosťou zdvojnásobenia jeho kapacity.

 

img

 

Európska komisia udelila 35 miliónov eur na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti projektu.

 

Ruský plyn

Európske krajiny tak budú mať ďalšieho významného dodávateľa plynu. V súčasnosti je najväčším dodávateľom zemného plynu do Európy ruská spoločnosť Gazprom. Ročne dodáva európskym krajinám asi 200 miliárd metrov kubických plynu.

 

Od začiatku roka 2020 sa dodávky plynu z Gazpromu do Európy prudko znížili, približne o 20%. V dôsledku zníženia dopytu a naplnenia zásobníkov vývozná cena ruského plynu klesla pod ziskovosť. 

 

Nórsko je druhým najväčším dodávateľom plynu v Európe a ročne dodáva okolo 130 miliárd metrov kubických paliva. Na treťom mieste je Alžírsko, Európa nakupuje z tejto krajiny ročne asi 48 miliárd metrov kubických plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies