Austrália aj India zvýšili úrokové sadzby z obáv pred infláciou

NETKY.SK • 2 November 2010, 11:52 • 2 min
Austrália aj India zvýšili úrokové sadzby z obáv pred infláciou

Austrália aj India zvýšili úrokové sadzby z obáv pred infláciou

slovakia

left justify in out

Austrálska aj indická centrálna banka pokračujú v sprísňovaní menovej politiky. V oboch prípadoch sú hlavnou príčinou obavy z rastúcej inflácie.
      Austrálska centrálna banka (Reserve Bank of Australia, RBA) zvýšila svoj kľúčový úrok o štvrť percentuálneho bodu na 4,75 %. Bolo to prvé sprísnenie menovej politiky od mája, pričom rozhodnutie trhy pomerne prekvapilo. Väčšina analytikov počítala s tým, že RBA sadzby meniť nebude, keďže inflácia v 3. kvartáli dosiahla len 2,4 %, čo je menej, než sa očakávalo.
      RBA vo svojom vyhlásení uviedla, že počíta so zrýchlením inflácie vďaka ťažobnému boomu v krajine, ktorého motorom sú rýchlo rastúce ázijské ekonomiky India a Čína rovnako ako rozvinuté krajiny, ako je Južná Kórea a Japonsko.
      Podľa centrálnej banky sa austrálska ekonomika musí vyrovnať s "rozsiahlym expanzným šokom" z dôvodu vysokých cien nerastných surovín. Objem exportu na každý dolár importu je najvyšší od 50. rokov 20. storočia, čo zvyšuje bohatstvo krajiny.
      Indická centrálna banka zvýšila úrokové sadzby po šiesty raz v tomto roku, pričom tento krok bol menej neočakávaný než rozhodnutie austrálskej centrálnej banky. Kľúčový repo úrok sa v Indii zvýšil na 6,25 % zo 6 % a reverzná repo sadzba vzrástla na 5,25 % z 5 %.
      Banka vo svojom vyhlásení uviedla, že ďalšie sprísnenie menovej politiky nie je v najbližšom období pravdepodobné. Tempo medziročného rastu veľkoobchodných cien sa v septembri zrýchlilo na 8,62 % z 8,5 % v auguste. Predtým sa 6 mesiacov za sebou (od februára do júla) nachádzalo na dvojcifernej percentuálnej úrovni.
      Indická centrálna banka počíta s tým, že do marca 2011 by veľkoobchodná inflácia mala klesnúť na 5,5 %. Potvrdila tiež svoju prognózu tohtoročného rastu indickej ekonomiky na úrovni 8,5 %.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies