Atopický ekzém postihuje trojnásobne viac Slovákov ako kedysi

NETKY.SK • 16 Február 2016, 13:28 • 2 min
Atopický ekzém postihuje trojnásobne viac Slovákov ako kedysi

BRATISLAVA – Atopický ekzém trápi podľa lekárov čoraz viac Slovákov. Počet ľudí s týmto ochorením sa podľa nich za posledných 20 rokov strojnásobil, v populácii dospelých sa vyskytuje na úrovni štyroch percent.

slovakia

left justify in out

Ekzém však z veľkej časti trápi i deti. "Ide o najčastejšiu kožnú chorobu, ktorá ich postihovala v minulosti aj teraz," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave dermatovenerológ Tomáš Dianiška. Ide o chronické neinfekčné zápalové ochorenie a telo ním reaguje na rôzne látky z vonkajšieho prostredia.

 

Lekár nevedel naisto povedať, prečo počet ochorení stúpa. Myslí si však, že to môže súvisieť s meniacimi sa environmentálnymi podmienkami či iným zložením stravy a stresovými situáciami. Vznik atopického ekzému býva u detí často spojený s potravinovou alergiou, u dospievajúcich sa možno stretnúť s alergiami na pele, prach, roztoče a iné inhalačné alergény. "Nemalý podiel má aj používanie rôznych chemikálií a iných dráždidiel v každodennom živote," podotkol.

 

Kožná choroba má súvis aj s genetikou. Ak má jeden rodič atopiu, je viac ako 30-percentné riziko, že ju bude mať aj dojča. Ak sú ňou postihnutí obaja rodičia, riziko je viac ako 70-percentné.

Ľudia s atopickým ekzémom majú pokožku miestami abnormálne suchú. Vedie to k silnému pocitu svrbenia a následne ku škriabaniu. "Badať tu výraznú poruchu bariérovej funkcie kože," upozornil Dianiška. Mikroorganizmy a alergény tak podľa neho jednoduchšie preniknú do organizmu.

 

Pacienti zažívajú fázy zhoršovania ekzému s obdobiami jeho výrazného zlepšenia až úplného vyhojenia. "Jeho liečba je individuálna a vyžaduje si komplexný prístup," povedal Dianiška. V udržiavacej fáze ekzému sú základom liečby prípravky na premasťovanie. Hydratujú a zmäkčujú kožu, čím napomáhajú obnove prirodzenej kožnej bariéry. Zásadný význam majú podľa neho bariérové krémy, ktoré obsahujú látky podobné stavbe kože - napríklad dexpanthenol, glycerín a urea.

 

"Základom efektívnej a úspešnej terapie je ale dobrá spolupráca lekára s pacientom," upozornil Dianiška. Liečba atopického ekzému patrí podľa neho predovšetkým do rúk dermatológa. "V liečbe sa snažíme vhodnou úpravou životosprávy, každodenným ošetrením kože s obmedzením provokujúcich faktorov docieliť čo možno najväčší komfort pacienta," informoval.

Podľa obdobia vzniku ekzému rozoznávajú lekári tri formy. Kojenecká forma vzniká okolo tretieho mesiaca veku dieťaťa.

 

U takto malých detí sa prvé príznaky objavujú na čele, brade a lícach, odkiaľ sa potom ekzém šíri ďalej po celom tele. Detská forma sa začína prejavovať v predškolskom veku dieťaťa. Postihuje predovšetkým záhyby tela, teda krk, lakťové a podkolenné jamky, zápästia a členky. Dospelá forma sa objavuje najmä na tvári, dekolte a na rukách.

 

"Priebeh ochorenia je chronický s tendenciou k spontánnemu ústupu v detstve, často s návratom v čase dospievania," upozornil lekár. U chorých sa pozoruje zlepšenie v lete, zhoršenie na jar a jeseň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies