Atény sa sťažovali v Berlíne na urážky Schäubleho

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 18:08 • 2 min
Atény sa sťažovali v Berlíne na urážky Schäubleho

BERLÍN/ATÉNY - Grécka vláda sa ešte v utorok prostredníctvom svojho veľvyslanca v Berlíne oficiálne posťažovala na nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho za slovnú urážku svojho gréckej náprotivka Jánisa Varoufákisa.

slovakia

left justify in out

Schäuble mal podľa gréckych médií po pondelňajšom rokovaní s kolegami z krajín eurozóny v Bruseli o Varoufákisovi povedať, že je "šialene naivný". Podľa štvrtkových tvrdení vlády v Aténach si však "ako minister krajiny, ktorá je priateľom a spojencom, nemôže dovoliť osobne urážať svojho kolegu". Samotný Schäuble pre agentúru Reuters tvrdenia gréckej vlády označil za "nezmysel" a akúkoľvek urážku Varoufákisa poprel.

 

Nemecko je pre Grécko stelesnením úsporných opatrení a zníženia životnej úrovne v dôsledku tvrdých reforiem ako podmienke medzinárodnej finančnej pomoci. Výsledkom nespokojnosti a hnevu gréckej verejnosti bolo januárové víťazstvo ľavicových radikálov, ktorí odmietajú ďalšie šetrenie, čo však Nemecko nepripúšťa. Nový grécky premiér Aléxis Tsípras v tejto veci ešte vo februári dokonca vyhlásil, že bude žiadať od Berlína odškodnenie za nacistickú okupáciu Grécka počas druhej svetovej vojny. Vo štvrtok zase vyšla v denníku Avgi Schäubleho karikatúra, na ktorej vraví: "Gréci, ste vinní z túžby po živote! Táto túžba sa trestá smrťou!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies