Atentátnici z Bruselu dostali pred útokmi pokyny zo Sýrie, vyšetrovatelia našli zvukový záznam

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 17:22 • 2 min
Atentátnici z Bruselu dostali pred útokmi pokyny zo Sýrie, vyšetrovatelia našli zvukový záznam

BRUSEL - Teroristi, ktorí 22. marca zaútočili na bruselské letisko Zaventem a stanicu metra Maelbeek, boli v úzkom kontakte s džihádistami zo Sýrie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dokazuje to zvukový súbor nájdený v počítači Ibrahima Bakraouiho, jedného z dvoch samovražedných atentátnikov z bruselského letiska, uviedla dnes belgická televízna stanica RTBF s odvolaním sa na francúzsky denník Libération.

 

Podľa RTBF zvukový súbor trvajúci niekoľko minút obsahuje neformálnu diskusiu strojcov bruselských útokov s osobami nachádzajúcimi sa v tom čase na území Sýrie. Hlasy "na druhej strane" sa vyšetrovateľom nepodarilo identifikovať, obsah rozhovoru je však podľa RTBF veľmi jasný a je to akýsi "modus operandi" celej operácie: obe strany hovoria o rôznych scenároch plánovaného útoku - vyberajú najlepšie miesto a čas. Diskutujú tiež o úlohe, ktorú každý zohrá.

 

Objavený zvukový záznam je dôkazom toho, že útoky z 22. marca boli organizované v úzkej spolupráci s ľuďmi pôsobiacimi v Sýrii. To tiež podľa RTBF znamená, že džihádisti, ktorí žijú na území Belgicka a prisľúbili vernosť tzv. Islamskému štátu, sa riadia pokynmi "kalifátu" vyhláseného na území Sýrie.

 

Notebook Ibrahima Bakraouiho sa našiel v odpadkovom koši na ulici Max Roos v bruselskej štvrti Schaerbeek. Atentátnik v správe, ktorú zanechal pred vykonaním útoku na letisku Zaventem, vyjadril svoje zúfalstvo a zároveň sa snažil očistiť meno viacerých svojich komplicov, keď opísal, ako mu pomáhali pri jeho príprave. Vyšetrovatelia počítač považujú za "zlatú baňu" informácií, lebo v jeho súboroch našli odkazy na mnoho ľudí, ktorí boli v kontakte s Bakraouim.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies