Assange vyzval novinárov, aby chránili svojich informátorov

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 08:52 • 2 min
Assange vyzval novinárov, aby chránili svojich informátorov

LONDÝN - Zakladateľ webovej stránky WikiLeaks Julian Assange vyzval dnes všetkých novinárov, aby chránili zdroje, ktoré im poskytujú citlivé informácie. Reagoval tak na utorkový rozsudok nad americkým vojakom Bradleym Manningom.

slovakia

left justify in out

Manninga súdili za poskytnutie vyše 700.000 tajných dokumentov stránke Wikileaks, čo bol najväčší únik utajovaných informácií v dejinách USA. Vojenský súd ho v utorok uznal vinným zo špionáže, z krádeže a z počítačového podvodu, oslobodil ho však v najvážnejšom bode obžaloby, ktorým bolo napomáhanie nepriateľovi

"Je povinnosťou všetkých novinárov, aby chránili svoje zdroje technickými prostriedkami i poskytnutím určitej právnej a politickej podpory. Mediálne organizácie sa nesmú podvoľovať tlakom," povedal Assange na stretnutí s novinármi na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde sa uchýlil pred vyše rokom v snahe vyhnúť sa vydaniu do Švédska, kde ho stíhajú pre údajné sexuálne zločiny. Assange v tejto súvislosti zdôraznil, že WikiLeaks nikdy oficiálne nepriznala, že by bol Manning jej informátorom. 

Vojakovo odsúdenie Assange podľa vlastných slov dlhodobo očakával a ho vôbec neteší ani jeho oslobodenie v hlavnom bode obžaloby. Podľa jeho slov ide len o pokus odviesť pozornosť od skutočnosti, že bol usvedčený takmer zo všetkých ďalších vznesených obvinení vrátane špionáže. 

Podľa Assangea nie je možné pripustiť, aby sa poskytovanie pravdivých informácií verejnosti kvalifikovalo ako špionáž. Manningovo odsúdenie označil za hrozný precedens, ktorý predznamenáva koniec amerického žurnalizmu skúmajúceho otázky národnej bezpečnosti. 

Zakladateľ WikiLeaks sa tiež obáva, že rozsudok voči Manningovi môže pripravovať pôdu pre jeho vlastné trestné stíhanie v Spojených štátoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies