Ashtonová odpísala na list slovenských poslancov po pol roku

NETKY.SK • 2 August 2013, 10:54 • 2 min
Ashtonová odpísala na list slovenských poslancov po pol roku

BRATISLAVA – Približne pol roka trvalo šéfke diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej, kým odpovedala na list slovenských poslancov.

slovakia

left justify in out

Zahraničný parlamentný výbor ju na návrh Juraja Blanára (Smer-SD) ešte 30. januára oficiálne požiadal, aby ich informovala o stave rokovaní európskej zahraničnej služby s Čínou o prenasledovaní prívržencov hnutia Falun Gong. Viacerých poslancov výboru rozhorčilo, že im Ashtonová neodpovedala. V máji preto Jozef Mikloško z KDH inicioval odoslanie ďalšieho listu. Ashtonová na obidva zareagovala v júli, za neskorú odpoveď sa ospravedlnila.

Ashtonová v odpovedi uviedla, že EÚ je znepokojená prenasledovaním sympatizantov Falun Gongu v Číne, ich svojvoľným zatýkaním, väznením a mučením. "Na poslednom dialógu o ľudských právach medzi EÚ a Čínou dňa 25. júna EÚ zdôraznila svoje obavy z dlhých trestov odňatia slobody pre praktizujúcich Falun Gong, ktoré dostali len za vyjadrenie svojho presvedčenia," píše šéfka európskej diplomacie v liste. Čínski predstavitelia podľa nej tvrdia, že stúpencov Falun Gongu uväznili pre porušenie zákonov. 

Duchovné a telesné cvičenie Falun Gong bolo prvýkrát predstavené v Číne v roku 1992. Základom filozofie je harmonický, nesebecký a ohľaduplný život postavený na princípoch pravdivosti, súcitu a znášanlivosti. Čínska administratíva v začiatkoch cvičenie vítala, od konca deväťdesiatych rokov však prívrženci hnutia čelia prenasledovaniu. Komunistická strana Číny podľa Wikipédie vidí vo Falun Gongu potenciálnu hrozbu a konkurenciu pre veľký počet, niekoľko desiatok miliónov priaznivcov, a nezávislosť od štátu a ideológie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies