Arménsko si pripomína sté výročie masakry

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 10:51 • 2 min
Arménsko si pripomína sté výročie masakry

JEREVAN - Arménsko si v piatok pripomína 100. výročie začiatku masového zabíjania zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Do metropoly Jerevan sa na spomienkový obrad chystajú desaťtisíce ľudí. Očakávané sú aj delegácie z Francúzska, Ruska, Srbska či Cypru a ďalších spomedzi takmer 25 krajín sveta, ktoré dosiaľ uznali udalosti zo začiatku prvej svetovej vojny za genocídu. Práve pojem genocída je jadrom dlhoročných sporov medzi Arménskom a Tureckom, ktoré genocídu neuznáva. Ankaru tento mesiac pobúrilo aj vyhlásenie pápeža Františka, ktorý termín použil v kázni. Nesúhlas vyvolala aj nasledovná výzva Európskeho parlamentu, aby Turecko uznalo arménsku genocídu.

 

img

 

Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, podľa odhadov niektorých historikov v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov. Udalosť mnoho odborníkov vníma ako prvú genocídu 20. storočia. Moslimskí Turci súhlasia s tvrdením, že mnoho arménskych kresťanov zomrelo v partizánskych bojoch, ktoré sa začali v roku 1915. Tvrdia však, že v zrážkach počas prvej svetovej vojny, keď arménske obyvateľstvo bojovalo za svoju nezávislosť, zahynulo približne 500-tisíc Arménov a najmenej rovnaký počet Turkov. Vyvražďovanie Arménov uznalo za genocídu takmer 25 krajín sveta. Niektoré západné krajiny ako napríklad Taliansko a Spojené štáty sa však oficiálnemu používaniu tohto termínu vyhýbajú vzhľadom na dôležitosť, ktorú prisudzujú Turecku v otázkach medzinárodných vzťahov.

 

img

 

Vzťahy Ankary a Jerevanu sú najmä pre tento spor dlhodobo na bode mrazu. Vlády oboch krajín sa pokúsili o ich normalizáciu podpisom mierovej dohody v októbri 2009. Jej výsledkom malo byť nadviazanie diplomatických stykov a opätovné otvorenie spoločnej hranice. Ratifikačný proces však na oboch stranách brzdili nacionalisti snažiaci sa upraviť znenie dohody vo svoj prospech. Arménsky prezident Serž Sargsjan v polovici februára 2015 oznámil, že od dohody odstupuje. Túto stredu však v súvislosti s blížiacimi sa ceremóniami vyhlásil, že je pripravený opätovne naštartovať normalizáciu vzťahov s Tureckom, pričom krajine tentoraz nekladie žiadne podmienky, dokonca ani tú, aby masakru Arménov zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny uznala za genocídu. Zmierlivému vyhláseniu Sargsjana o deň neskôr kontroval celkom iným tónom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten vo štvrtok, večer pred spomienkovou ceremóniou Arménov, vyhlásil, že predkovia jeho národa nikdy žiadnu genocídu nespáchali a "arménske tvrdenia o udalostiach z roku 1915... sú všetky neopodstatnené a nepodložené."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies