Areál bývalej Slovenky má šancu premeny na najväčší realitný projekt pod Urpínom

NETKY.SK • 4 September 2017, 10:13 • 2 min
Areál bývalej Slovenky má šancu premeny na najväčší realitný projekt pod Urpínom

BANSKÁ BYSTRICA – Veľký priemyselný areál, ktorý už roky neslúžil svojmu účelu a početnými asanáciami zásadne zmenil svoj charakter a možnosť využitia, má ambíciu zmeniť sa na jeden z najlukratívnejších a zároveň najväčších realitných projektov v meste pod Urpínom.

slovakia

left justify in out

V najbližších rokoch na ploche viac než štyri hektáre vyrastie v centre Banskej Bystrice úplne nový polyfunkčný komplex budov. O zámere v dotknutej lokalite umiestnenej v tesnom susedstve Strieborného námestia informovala hlavná projektová manažérka Jarmila Kiššová zo spoločnosti Arkon a.s., ktorá bude projekt realizovať.

Areál bývalej odevnej fabriky v lokalite susediacej s historickým centrom nedokázal ani jeden z predchádzajúcich majiteľov zmeniť do podoby nového realitného projektu. V spoločnosti Arkon sa však s prípravami spustenia projektu poponáhľali.

 

„Už v priebehu príprav právnych dokumentov sme začiatkom roka oslovili architektov so zadaním spracovať komplexnú štúdiu na celú lokalitu bývalého areálu Slovenky,“ komentuje prvé kroky smerujúce k realizácii projektu predseda predstavenstva Arkon Andrej Konkoľ. Architektonicko-urbanistickú úlohu vložil developer do rúk ateliéru Compass, v ktorom pripravili prvotnú štúdiu polyfunkčnej zóny s rozdelením na funkčné celky s plánovanou realizáciou v postupných časových obdobiach.

„Štúdia vychádza z územného plánu mesta Banská Bystrica a je predovšetkým logickým riešením územia v tesnej blízkosti centra. Všetky navrhované funkcie ako bývanie, administratíva, obchod či relax v spojení s podzemným parkovaním a oddychovými exteriérovými plochami sa plynulo a prirodzene prelínajú a zaplnia v súčasnosti prázdnu a nevyužitú plochu pozdĺž potoka Bystrica severne od Strieborného námestia,“ poznamenal k budúcej podobe lokality Juraj Benetin z architektonického ateliéru Compass.

Investor a zároveň developer projektu Arkon predpokladá, že z časového hľadiska bude rok 2017 rokom príprav, pričom v roku nasledujúcom podľa plánov dôjde k príprave územia na realizáciu projektu a k definitívnemu odstráneniu zvyškov pôvodných industriálnych objektov. Realizáciu prvej etapy polyfunkčnej zóny „Strieborná“ plánuje developer spustiť v roku 2019.

„Teší ma, že zámer plnohodnotne využiť areál bývalej Slovenky opäť ožil a chátrajúci priestor má po dlhých rokoch ambíciu zmeniť svoju tvár. Po dohode s investorom by mala architektonicko-urbanistická štúdia riešiť aj lokalitu Strieborného námestia. Verím, že ďalšia príprava a komunikácia bude korektná, projekt sa podarí dotiahnuť do úspešného konca a po rokoch sa budeme môcť zbaviť ďalšieho banskobystrického strašiaka,“ uviedol primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Nový vlastníkom časti pozemkov v areáli bývalej Slovensky sa stala zvolenská spoločnosť Arkon v júli tohto roka. Po definitívnom uzavretí transakcie, ktoré sa očakáva v najbližšom období, skončí v jej vlastníctve územie s výmerou 46 157 m2.

Arkon, a.s. je investično-developerská spoločnosť so sídlom vo Zvolene. K dnešnému dňu má firma na konte niekoľko realitných projektov ako Emporia City Residence, Rezidencia Hron vo Zvolene či obchodné centrum Galéria v Lučenci. Spoločnosť zamestnáva takmer 450 ľudí a celková hodnota ňou spravovaných aktív je 50 miliónov eur.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies