Archeológovia našli základy zaniknutého hradu zo stredoveku

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 15:00 • 2 min
Archeológovia našli základy zaniknutého hradu zo stredoveku

RIMAVSKÁ SOBOTA - V Širkovciach v okrese Rimavská Sobota archeológovia skúmajú zaniknutý hrad zo stredoveku, o ktorom mali doteraz iba nákresy z publikácie o hradoch. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka Gemersko-malohontského múzea Oľga Bodorová, s archeologickým výskumom vo veľmi náročnom kopcovitom teréne začali tento mesiac.

slovakia

left justify in out

Podľa Bodorovej ide o zaniknutý hrad, ktorý bol zbúraný v 16. storočí. „Počasie na výskum je veľmi náročné a majú na to mesiac. Nie je tam voda, skrátka nič na prežitie,“ priblížila Bodorová, podľa ktorej archeologický výskum realizuje obec, ktorá bola žiadateľom grantu z ministerstva kultúry. Ako dodala, súčasťou projektu je aj zamestnanie ôsmich nezamestnaných z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Na výskum hradu Kapla získali podľa starostu obce Nándora Kisfaludiho päťtisíc eur, na obnovu kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, 15 tis. eur. Pozitívom podľa starostu je, že mohli zamestnať 14 ľudí z obce a tak aspoň trochu znížiť nezamestnanosť na šesť mesiacov.

Podľa archeológa Gemersko-malohontského múzea Alexandra Botoša skúmajú najstaršiu časť hradu, ktorá je aj najmenej prístupná a je najvyššie položená. „Pravdepodobne sme objavili základy hradnej veže, takzvaný donjon,“ povedal pre SITA Botoš, podľa ktorého všetky doterajšie informácie, kresby a rekonštrukcie hradu boli vytvorené len za základe konfigurácie terénu. „Išlo o predpoklady, ale toto je prvá reálne zachytená architektúra o skutočnej podobe hradu,“ priblížil archeológ. Ako poznamenal, prevažná časť hradu bola murovaná architektúra a základy, pravdepodobne veže, boli tehlové. Pätka múru z pôvodnej úrovne terénu je v hĺbke viac ako štyri metre a podlaha je ukončená podlahou z pálených dlaždíc. Pri archeologickom prieskume hradu našli aj úlomky keramických fragmentov, hrot strelky a železný nožík. Podľa Botoša je zaujímavý aj nález drumble – hudobného nástroja ako aj torza komorovej kachlice s vyobrazením svätej Barbory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies