Archeológovia narazili na chorvátskom ostrove Korčula na podivné štruktúry. Ukázalo sa, že našli cestu starú 7 000 rokov

NETKY.SK • 9 Máj 2023, 11:15 • 2 min
Archeológovia narazili na chorvátskom ostrove Korčula na podivné štruktúry. Ukázalo sa, že našli cestu starú 7 000 rokov

KORČULA - Potápači v našli v chorvátskom ostrove Korčula starú historickú cestu. Vedci tvrdia, že cestu starú 7000 rokov, ktorá je teraz potopená pod morom, používali ľudia z neolitu.

slovakia

left justify in out

Vedci tvrdia, že cestu potopenú pod morom, ktorú našli potápači na pobreží ostrova Korčula, starú vyše 7000 rokov, používali ešte ľudia z neolitu.

 

Igor Borzić, výskumník z Katedry archeológie na Univerzite v Zadare, ktorý skúmal miesta na zemi, podľa vyhlásenia zbadal v hĺbke asi 4,5 metra v zálive Gradina na západnom pobreží Korčuly „čudné štruktúry“. Cez víkend univerzita zverejnila nové zábery podvodného priechodu, ktorý bol vyrobený z naukladaných kameňov a meral približne vyše 3,5 m naprieč.

 

„V podmorskom archeologickom výskume ponorenej neolitickej lokality Soline na ostrove Korčola archeológovia našli pozostatky, ktoré ich prekvapili,“ vyhlásila Zadarská univerzita vo vyhlásení, ktoré bolo v nedeľu zverejnené na Facebooku. „Najdôležitejšie je, že pod vrstvami morského bahna našli cestu, ktorá spája potopené prehistorické osídlenie Hvarskej kultúry s pobrežím ostrova Korčula."

 

nález potápačov na pobreží ostrova Korčula 

 

Z podvodných ruín sa podľa tímu podarilo získať aj pazúrikové čepele, kamenné sekery a úlomky mlynárskych kameňov. Artefakty vrhajú svetlo na tajomné Hvarské národy, ktoré sa usadili na ostrovoch a pobreží severovýchodného Jadranského mora asi pred 7000 rokmi.

 

Podmorský výskum je podľa univerzity spoluprácou viacerých vedcov a inštitúcií a vedie ho archeológ Mate Parica, ktorý toto miesto skúma už niekoľko rokov.

 

Mnoho ruín a artefaktov Hvaru bolo objavených pod vodou, vrátane osady, ktorá bola postavená na vrchole umelo vytvoreného ostrova. Novoobjavená cesta spájala tento ostrov s pobrežím Korčuly, uvádza sa vo vyhlásení. Národy Hvaru po sebe zanechali aj ozdoby a keramiku, ako aj dôkazy o samozásobiteľskom poľnohospodárstve a pohrebných rituáloch.

 

img

ruiny kostolu sv. Vitusa na ostrove Hvar, ktorý sa nachádza v blízkosti ostrova Korčula

 

Okrem prieskumov pod vodou archeológovia vykopávajú aj staroveké náleziská na zemi, vrátane jaskyne v neďalekom meste Vela Luka, ktorú obývali najmenej 19 000 rokov rôzne kultúry, vrátane tej Hvarskej.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies