Arabské krajiny rozšírili zoznam teroristov údajne napojených na Katar, na čiernu listinu sa tak dostali aj katarskí štátnici

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 07:05 • 2 min
Arabské krajiny rozšírili zoznam teroristov údajne napojených na Katar, na čiernu listinu sa tak dostali aj katarskí štátnici

DUBAJ - Skupina štyroch arabských krajín, ktoré sa snažia izolovať Katar pre údajnú podporu extrémizmu, oznámili dnes zaradenie ďalších 18 jednotlivcov a organizácií na svoj protiteroristický zoznam spájaný s týmto emirátom.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Egypta a Bahrajnu bola čierna listina rozšírená o osoby a subjekty priamo či nepriamo napojené na Katar, pričom sú medzi nimi ľudia, ktorí získavali prostriedky pre sýrsku teroristickú organizáciu Džabhat an-Nusra, medzičasom premenovanú na Fatáh aš-Šám, alebo podporovali al-Káidu v Jemene.

 

Do uvedeného zoznamu bolo predtým zaradených 59 jednotlivcov a 12 subjektov. Štvorica krajín ho teraz doplnila o štátnych príslušníkov samotného Kataru, ale taktiež Kuvajtu, Jemenu a Líbye, ako aj o skupiny pôsobiace v Jemene a Líbyi.

 

Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty (SAE) prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli opatrenia na izoláciu tohto malého, ale bohatého emirátu. Dauhu obvinili z podporovania extrémistických skupín a vzniesli viacero požiadaviek.

 

Boli medzi nimi aj ukončenie vysielania panarabskej televízie al-Džazíra, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam, obmedzenie vzťahov s Iránom či zatvorenie tureckej vojenskej základne. Katar obvinenia z podporovania extrémizmu dôrazne odmieta a postup arabských krajín označuje za politicky motivovanú očierňovaciu kampaň.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies