Apple uviedol mierny rast predaja iPhone, obavy Číny však zostávajú

NETKY.SK • 31 Január 2024, 12:35 • 2 min
Apple uviedol mierny rast predaja iPhone, obavy Číny však zostávajú

Predaje iPhonov v kľúčovom dovolenkovom období pravdepodobne vzrástli o 3 %, čo je najlepší rast za päť štvrťrokov, ale analytici očakávajú pre spoločnosť ťažký rok v Číne, kde čelí regulačným protivetrom a oživujúcej sa konkurencii zo strany Huawei.

slovakia

left justify in out

Wall Street očakáva, že najnovšia vlajková loď spoločnosti - iPhone 15 - bude čeliť silnej konkurencii zo strany Samsungu, ktorý otvára novú kartu, nový Galaxy S24 nabitý generatívnymi funkciami umelej inteligencie a telefón Huawei poháňaný čipom vyrobeným v Číne.

 

Generatívna AI by sa mohla stať ústredným bodom pri rozhodovaní o tom, kto tento rok získa korunu najväčšej spoločnosti na svete.

 

Spoločnosť Microsoft taktiež otvára novú kartu pred Apple v posledných niekoľkých obchodných stretnutiach s ocenením 3 bilióny dolárov a analytici očakávajú, že si svoje prvenstvo upevní hneď, ako predá viac produktov nabitých funkciami AI.

 

Zatiaľ čo akcie spoločnosti Apple minulý rok vzrástli takmer o 50 %, stále boli takmer najmenším ziskom spomedzi akcií spoločností takzvaných Magnificent Seven (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia and Tesla).

Apple čelí v Číne určitým "protivetrom", pričom tamojší sektor nehnuteľností zápasí s problémami, zatiaľ čo úradníci v Číne signalizujú, že telefóny iPhone sú vo vládnych úradoch v nemilosti. 

 

Dodávky iPhonov do Číny klesli v decembrovom štvrťroku o 2 % podľa spoločnosti IDC, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, a analytici uviedli, že telefóny s Androidom tam zažívajú veľký návrat, k čomu prispela popularita Huawei.

 

 

„Iphone čelí štrukturálnym výzvam, ktoré povedú k výraznému poklesu zásielok v roku 2024, vrátane objavenia sa novej paradigmy v dizajne špičkových mobilných telefónov a pokračujúceho poklesu zásielok na čínskom trhu,“ povedal Ming-Chi Kuo, analytik spoločnosti TF International Securities, vo svojej poznámke.

Najjasnejším bodom vo výsledkoch Apple za prvý štvrťrok bude pravdepodobne segment služieb, ktorý zahŕňa príjmy z App Store, Apple TV a Apple Music. Podľa údajov LSEG tržby segmentu služieb v štvrťroku Apple, ktorý sa skončil v decembri, pravdepodobne vzrástli o 12,5 %.

 

App Store však čelí "protivetru" v Európe, kde nový zákon prinúti Apple, aby umožnil vývojárom preskočiť svoje platobné systémy a platiť provízie spoločnosti Apple, a to od marca.

 

Celkovo sa očakáva, že Apple vykáže štvrťročné výnosy mierne vyššie o 0,7 %, čím sa ukončia štyri štvrťroky poklesu za sebou, avšak analytici spoločnosti Bernstein predpovedajú, že predaj iPhonov v roku 2024 klesne o 3 %, čo sotva zvýši celkové príjmy.

 

Apple Vision Pro, jeho najriskantnejšia stávka od predstavenia iPhonu pred viac ako desiatimi rokmi, išiel na predobjednávky v USA 19. januára. Analytici neočakávajú, že bude tento rok zmysluplným zdrojom príjmov. 

 

„Väčšia jasnosť iniciatív GenAI, úspešné uvedenie Vision Pro a aktualizované politiky alokácie kapitálu majú potenciál stať sa katalyzátorom pre Apple v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov,“ povedal analytik CFRA Research Angelo Zino.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters / Yuvraj Malik, Foto: magazin.portu.sk (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies