Andrej Danko odcestoval na návštevu Čiernej Hory s cieľom nadviazať diplomatické vzťahy

NETKY.SK • 2 Október 2017, 09:47 • 2 min
Andrej Danko odcestoval na návštevu Čiernej Hory s cieľom nadviazať diplomatické vzťahy

PODGORICA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) odcestoval dnes ráno na dvojdňovú oficiálnu návštevu Čiernej Hory. Ide o vôbec prvú návštevu predsedu slovenského parlamentu v tejto balkánskej krajine, od nadviazania vzájomných diplomatických stykov, ktorá zároveň nadviaže na dve predchádzajúce pracovné návštevy predsedov čiernohorského parlamentu v Bratislave.

slovakia

left justify in out

O ceste TASR informovala šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková. Danko v priebehu dnešného dňa absolvuje spoločne s delegáciou NR SR rokovania s čiernohorským predsedom parlamentu Ivanom Brajovičom, čiernohorským prezidentom Filipom Vujanovičom, ako aj predsedom vlády Duškom Markovičom. Stretne sa tiež s predsedom vládnucej Demokratickej strany socialistov Čiernej Hory (DPS) a niekdajším dlhoročným čiernohorským premiérom Milom Djukanovičom.

 

V utorok (3.10.) Danka čaká najmä kultúrno-spoločenský program, ako prehliadka prístavného mesta Kotor či niekdajšieho čiernohorského hlavného mesta a bývalého kráľovského sídla Cetinje, v spoločnosti tamojších činiteľov. "Na túto návštevu som sa tešil o to viac, že poznám úspešný príbeh Čiernej Hory a prirodzene ma mimoriadne teší skutočnosť, že pod tento úspech sa viditeľne podpísala aj slovenská diplomacia, ktorá stála pri zrode nezávislosti Čiernej Hory," poznamenal pred cestou samotný Danko.

 

Cieľom jeho dvojdňovej návštevy je predovšetkým posilniť spoluprácu na úrovni parlamentov, a to prostredníctvom tzv. skupín slovensko-čiernohorského priateľstva a tiež intenzívnejšej komunikácie príslušných výborov. Najvyšší predstavitelia Čiernej Hory totiž opakovane deklarovali, že Slovenskú republiku, vzhľadom na jej úspechy v reformách a v integračných procesoch, považujú za svoj vzor a tiež za krajinu, od ktorej očakávajú pomoc v oblasti európskych a euroatlantických integračných procesov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies