Analytici potvrdili odhad hospodárskeho rastu Slovenska, ceny by mali vzrásť

NETKY.SK • 27 August 2015, 12:50 • 2 min
Analytici potvrdili odhad hospodárskeho rastu Slovenska, ceny by mali vzrásť

BRATISLAVA - Analytici komerčných bánk svoje očakávania týkajúce sa hospodárskeho rastu na Slovensku v auguste nemenia. Rovnako ako v júli naďalej predpokladajú, že ekonomika krajiny v tomto a budúcom roku porastie vyše 3-percentným tempom.

slovakia

left justify in out

Podľa aktuálnych prognóz by tak hrubý domáci produkt Slovenska mal v tomto roku stúpnuť o 3,1 %, v budúcom roku by mal rast zrýchliť na 3,4 %. Ako ďalej vyplýva z augustového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi analytikmi komerčných bánk, rozdielny vývoj ako pred mesiacom však očakávajú vo vývoji inflácie.

 

Kým pre tento rok znížili koncoročný odhad rastu spotrebiteľských cien podľa národnej aj európskej metodiky o 0,2 percentuálneho bodu na 0,4 %, pre rok 2016 očakávajú rast cien rýchlejší. Podľa národnej metodiky by mala inflácia dosiahnuť 1,6 %, oproti prognóze 1,4 % z júla. Predikciu harmonizovanej inflácie pre budúci rok analytici zvýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 1,5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies