Analytik Naď: Vrtuľníky Black Hawk sú špičkové stroje, otázka je,či také potrebujeme

NETKY.SK • 13 Január 2015, 16:12 • 2 min
Analytik Naď: Vrtuľníky Black Hawk sú špičkové stroje, otázka je,či také potrebujeme

BRATISLAVA - Vrtuľníky Sikorsky UH-60 Black Hawk, ktoré nám ponúkli Američania, sú podľa analytikov kvalitné stroje. Jaroslav Naď z Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (CEPI) tvrdí, že aj cena 300 miliónov eur je adekvátna. Otázka však podľa neho je, či armáda potrebuje také kvalitné vrtuľníky.

slovakia

left justify in out

"Hovorím, že je to špičková technika, len otázka znie, či 300 miliónov eur, čo je adekvátna cena za deväť kusov vrátane výcviku a logistiky, potrebujeme minúť na vrtuľníky. Či naozaj potrebujeme mercedesy, alebo či nám stačí superb pre naše ozbrojené sily," uviedol pre TASR Naď. Minister obrany Martin Glváč by mal podľa jeho slov vedieť, na aký účel budú vrtuľníky slúžiť. "Ak chceme vrtuľníky nasadzovať do operácií, tak by bolo dobré mať naozaj špičkové vrtuľníky, schopné bojových operácií. A také Black Hawky sú," priblížil Naď. Ak však potrebujeme vrtuľníky primárne na hasenie požiarov, či pri záplavách, tak si podľa vlastných slov nie je istý, či Black Howky sú pomer cena, kvalita a účelnosť dobre vynaložené peniaze.
     

Podľa Róberta Ondrejcsáka z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) vrtuľníky Black Hawk zodpovedajú kritériám multifunkčnosti, majú za sebou dlhú históriu nasadení v podstate vo všetkých konfliktoch posledného desaťročia. Výhodu v ich prípadnom nákupe vidí v tom, že sa aspoň čiastočne zbavíme závislosti od ruských zbraňových systémov. "Problém vidím v tom, že ministerstvo obrany nezverejňuje žiadnu koncepciu, stratégiu, na základe ktorej by sa mali tieto modernizačné programy riešiť. My teda nevieme, aké sú priority, požiadavky ministerstva a na základe čoho sa rozhoduje o konfigurácii, o cene," priblížil pre TASR Ondrejcsák. Dôležité bude podľa neho aj relevantné finančné krytie projektu.
     

Naď oceňuje, že prípadný nákup vrtuľníkov by išiel cez americkú agentúru Foreign Military Sales (FMS). "Je to naozaj cesta, ako získať vysokú kvalitu za rozumnú cenu," dodal.
     

Náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim na pondelkovej (12.1.) tlačovej konferencii uviedol, že nákupom týchto vrtuľníkov by slovenská armáda bola interoperabilná so spojencami. Výhodou sú taktiež menšie prevádzkové náklady. "Práve tento typ na prvých deväť kusov nám vyhovuje pre úlohy, na ktoré ho potrebujeme," dodal Maxim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies