Američania podporujú nového irackého prezidenta

NETKY.SK • 11 August 2014, 06:33 • 2 min
Američania podporujú nového irackého prezidenta

WASHINGTON - Spojené štáty "plne podporujú" nového irackého prezidenta Fuáda Masúma ako garanta ústavy Iraku.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako iracký premiér Núrí Málikí obvinil Masúma z porušenia ústavy.
     

"Odmietame akékoľvek snahy dosiahnuť výsledky prostredníctvom donucovania alebo manipulácie s ústavným alebo súdnym procesom," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa amerického ministerstva Marie Harfová. USA podľa nej podrobne monitorujú situáciu v Iraku a sú v kontakte s irackými lídrami, informovala agentúra Reuters.
      

Na strategických miestach v Bagdade sa v nedeľu podľa policajných zdrojov rozmiestnili špeciálne jednotky lojálne Málikímu po tom, ako neskoro večer vystúpil v televízii s prejavom naznačujúcim, že neustúpi tlaku na to, aby sa vzdal snahy o tretie funkčné obdobie.
      

Vystúpenie Málikího pravdepodobne prehĺbi politické napätie v Iraku v čase zúriaceho sunnitského povstania. Málikí vzdoruje výzvam sunnitov, Kurdov i niektorých svojich šiitov a regionálnej veľmoci Iránu, aby umožnil na premiérsky post nastúpiť menej rozdeľujúcemu politikovi, ktorý by Iračanov zjednotil v boji proti militantom Islamského štátu (IS).
      

Málikí v prejave oznámil, že podá sťažnosť na Masúma za "jasné porušenie ústavy". Podľa jeho slov totiž nový prezident nevymenoval nového premiéra z najväčšej skupiny v parlamente, v ktorom v aprílových voľbách získal najviac kresiel Málikího blok, informovala agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies