Americký viceprezident Joe Biden pricestoval na Cyprus s cieľom podporiť zjednotenie ostrova

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 16:35 • 2 min
Americký viceprezident Joe Biden pricestoval na Cyprus s cieľom podporiť zjednotenie ostrova

NIKÓZIA - Americký viceprezident Joe Biden v stredu prišiel na dvojdňovú návštevu Cypru, kam zavítal s cieľom podporiť rokovania o zjednotení etnicky rozdeleného ostrova.

slovakia

left justify in out

Druhý muž administratívy prezidenta Baracka Obamu, ktorý na Cyprus prišiel po ukončení návštevy Rumunska, má v pláne stretnutie s lídrami oboch táborov - prezidentom cyperských Grékov Níkosom Anastasiádesom i lídrom cyperských Turkov Dervisom Erogluom. Posledným vysokým predstaviteľom USA, ktorý zavítal na ostrov v Stredozemnom mori, bol v roku 1962 vtedajší viceprezident Lyndon Johnson.

 

Americký viceprezident Joe Biden dnes vyhlásil že novoobjavené zásoby zemného plynu pri pobreží Cypru môžu východné Stredomorie premeniť na centrum fosílneho paliva globálneho významu, informovala tlačová agentúra AP.
     

Biden, ktorý je na návšteve Cypru, zdôraznil jedinečnosť toho, kde sa ostrovná krajina ocitla "v kritickom čase modernej histórie", aby sa stala novým energetickým kanálom.
      

Cyperský prezident Nikos Anastasiadis povedal, že zásoby plynu - ktoré sa našli aj v izraelských vodách - môžu ponúknuť "alternatívny energetický koridor vedúci k zvýšenej energetickej bezpečnosti".
      

Plyn by mohol pomôcť znížiť energetickú závislosť Európy od Ruska, ktoré v čase trvania krízy na Ukrajine pohrozilo obmedzením dodávok.
      

Biden tiež prisľúbil poskytnutie pomoci pri snahách o opätovné spojenie etnicky rozdeleného ostrova. V roku 1974 sa na severnom Cypre uskutočnila invázia Turecka po prevrate prívržencov spojenia s Gréckom.

 

Národnostne zmiešaný Cyprus vstúpil v roku 2004 do EÚ ako celok, hoci v skutočnosti je už desiatky rokov rozdelený na dve časti. Severocyperská turecká republika, ktorú uznáva iba Turecko, spojenec USA, vznikla po obsadení tureckými vojskami v reakcii na puč s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Väčšina medzinárodného spoločenstva uznáva výhradne legitimitu gréckocyperskej vlády kontrolujúcej južnú časť ostrova. Desiatky rokov trvajúce vyjednávanie o urovnaní sporu pod záštitou OSN doteraz nebolo úspešné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies