Americký neurovedec Anjan Chatterjee bude v Trnave prednášať o kráse a mozgu

NETKY.SK • 3 November 2017, 13:41 • 2 min
Americký neurovedec Anjan Chatterjee bude v Trnave prednášať o kráse a mozgu

TRNAVA – Významný americký neurovedec Anjan Chatterjee vystúpi v dňoch 4. až 11. novembra na Trnavskej univerzite (TU) so sériou prednášok O kráse a mozgu. Prijal pozvanie zúčastniť sa na projekte Týždeň s...., ktorý organizuje Centrum kognitívnych štúdií a Katedra filozofie Filozofickej fakulty TU už niekoľko rokov.

slovakia

left justify in out

Z jeho série prednášok budú mať poslucháči príležitosť dozvedieť sa fakty o neurológii umenia, mozgu a jeho vzťahu k vnímaniu krásy, formách abstrakcie a ich vzťahu ku kreativite, ale aj o evolúcii umenia. TASR o tom informoval Andrej Démuth z TU.

 

"Rovnako sa bude venovať tomu, či existujú univerzálne evolučné aspekty krásy, alebo či je naše vnímanie krásy historicky a kultúrne podmienené. Popri klasických akademických prednáškach profesor Chatterjee prediskutuje so študentmi a odbornou verejnosťou aj otázky úlohy systému odmien pre pociťovanie príjemných pocitov a možnosti medziodborového výskumu estetickej skúsenosti," dodal Démuth.

 

Súčasťou série prednášok bude aj 5. medzinárodný vedecký workshop o kognitívnych aspektoch krásy a možnostiach zjednotenia filozofie a kognitívnych štúdií estetického vnímania, ktorý bude tentoraz venovaný najmä hudbe. Anjan Chatterjee je profesorom neurológie na School of Medicine Pennsylvánskej univerzity a členom tamojšieho Centra pre kognitívne neurovedy. Zaoberá sa skúmaním priestorového poznania a jeho vzťahom k jazyku, ale aj neuroestetikou a neuroetikou. Je členom najpoprednejších vedeckých grémií, edičných rád a nositeľom početných vedeckých ocenení.

 

Chatterjeeova prednáška v angličtine pre tých, ktorí nemôžu ísť do Trnavy:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies