Americký fotograf so žalobou neuspel, spor medzi spoločnosťami Nike a Jordan sa už nebude vyšetrovať

NETKY.SK • 25 Marec 2019, 18:24 • 2 min
Americký fotograf so žalobou neuspel, spor medzi spoločnosťami Nike a Jordan sa už nebude vyšetrovať

WASHINGTON - V USA prebiehala v týchto dňoch kauza medzi dvomi najväčšími dodávateľmi športových teniesiek pre basketbalistov. Najvyšší súd v USA však napokon rozhodol,že sa nebude zaoberať sporom o autorské práva medzi fotografom Jacobus Rentmeesterom a spoločnosťou Nike. Čo z toho ale vyplýva? Spor v podstate vyhralo Nike, pretože pri tomto prípade platí rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý sa priklonil na stranu najväčšej americkej spoločnosti na predaj športových potrieb, odevu a obuvi.

slovakia

left justify in out

Podstatou sporu bola fotografia Michaela Jordana, ktorú Rentmeester zhotovil pre svoje potreby a reklamné účely ešte v čase, keď neskoršia basketbalová legenda účinkovala iba na University of North Carolina. Táto fotka sa v roku 1984 objavila v časopise Life.

 

img

 

Neskôr sa však podobná fotografia použila v reklamnej kampani spoločnosti Beaverton, čo bola pobočka Nike v americkom štáte Oregon. Na druhej fotke už mal Jordan na nohách obuv značky Air Jordan z dielne Nike. 

 

img

 

Práve táto fotografia okrem nesporného basketbalového umenia preslávila Jordana, keď sa objavila na desiatkach posterov a bilboardov po celom svete. Po ukončení kariéry Michael dokonca s vybielenou postavou v čiernom poli rozbehol biznis. Podpísal zmluvu so spoločnosťou Nike a ako jej dcérska spoločnosť začala fungovať športová značka Air Jordan.  

 

img

 

Obe fotografie sa nápadne na seba podobali a boli zhotovené s približne rovnakým výrazom a z podobného uhla. Na fotke z dielne Nike mal Jordan na sebe dres tímu Chicago Bulls, s ktorým neskôr dosiahol v NBA najväčšie klubové úspechy. Podľa Rentmeestera odlišnosti oboch fotografií boli minimálne, a preto zažaloval Nike z plagiátorstva. Ako už bolo vyššie uvedené, prvostupňový súd rozhodol v prospech spoločnosti Nike.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies