Fínske bezpečnostné služby varujú pred ruskými kybernetickými útokmi

NETKY.SK • 29 Marec 2022, 21:16 • 2 min
Fínske bezpečnostné služby varujú pred ruskými kybernetickými útokmi

HELSINKI – Fínsko sa musí pripraviť na ruské hybridné útoky, upozornili v utorkovej správe fínske bezpečnostné služby. Varovanie prišlo v čase, keď v krajine intenzívne diskutujú o členstve v Severoatlantickej aliancii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Fínska bezpečnostná spravodajská služba Supo varovala pred nebezpečenstvom „rozsiahleho ruského zasahovania a nezákonného sledovania“. Jej riaditeľ Antti Pelttari povedal, že fínska spoločnosť musí byť ostražitá, pokiaľ ide o možné pokusy Ruska o ovplyvnenie fínskeho procesu rozhodovania o členstve v NATO. Supo upozornilo fínske firmy, aby boli neustále v strehu pred hrozbou kybernetických útokov, ktoré by mohli smerovať na kritickú infraštruktúru.

 

img

 

Začiatkom tohto mesiaca dopravný úrad Traficom uviedol, že dostal od lietadiel vo východnom Fínsku „početné“ hlásenia o rušení navigačného systému GPS, no nedokázal identifikovať zdroj rušenia. Severská krajina má s Ruskom hranicu dlhú 1 340 kilometrov. Od druhej svetovej vojny zostalo Fínsko vojensky neutrálne, aby sa vyhlo eskalácii napätia s východným susedom, pripomína AFP. Ruská invázia na Ukrajine však zmenila vnímanie fínskej verejnosti, ktorá v súčasnosti väčšinovo podporuje vstup do NATO.

 

Cez víkend fínsky prezident Sauli Niinistö povedal, že snaha o členstvo v NATO môže vyvolať „drsnú“ ruskú odpoveď vrátane narušení vzdušného priestoru alebo pozemnej hranice. Trvá na tom, že rozhodnúť by mal v tejto veci parlament. Poslanci majú začiatkom apríla dostať vládnu správu, v ktorej budú uvedené riziká a výhody vstupu Fínska do Aliancie. Helsinki boli už v minulosti predmetom tzv. hybridnej taktiky zo strany Moskvy. Rusi opakovane narušili vzdušný priestor Fínska a v roku 2016 pustili cez fínske hranice 1 700 migrantov, spresňuje AFP.

 

 

Možno vás zaujme: Mladí Ukrajinci nasadzujú život za európsku budúcnosť svojej krajiny, uviedla prezidentka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona