Americkí ekonómovia očakávajú, že vyššie clá poškodia hospodársky rast

NETKY.SK • 20 August 2018, 12:03 • 2 min
Americkí ekonómovia očakávajú, že vyššie clá poškodia hospodársky rast

WASHINGTON- Niektoré kroky administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa môžu viesť k spomaleniu hospodárskeho rastu. Myslí si to väčšina účastníkov prieskumu, ktorého výsledky zverejnila v pondelok Národná asociácia podnikových ekonómov (NABE).

slovakia

left justify in out

USA zaťažili vyšším clami tovary z Číny, Európskej únie, Kanady, Mexika a mnohých ďalších krajín, na čo obchodní partneri USA reagovali vlastnými odvetnými clami na dovozy z USA. Názor, že už zavedené a pripravované vyššie dovozné clá poškodia ekonomiku, vyjadrilo 90 % oslovených ekonómov.

 

Trumpovu daňovú reformu, ktorá znižuje daňovú záťaž firiem a domácností, hodnotí sedem z desiatich ekonómov ako príliš ambicióznu vzhľadom na očakávaný rast verejného dlhu.

 

Dve tretiny respondentov však pripúšťajú, že z nižšej sadzby korporátnej dane budú firmy celkovo profitovať.

 

V krátkodobom horizonte by mali na rast pozitívne vplývať aj snahy Trumpovej administratívy o zmiernenie regulačného prostredia, čo je názor, ktorý podporilo 80 % oslovených ekonómov.

Do aktuálneho prieskumu sa zapojilo 251 podnikových ekonómov, ktorých NABE oslovila medzi 19. júlom a 2. augustom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies