Americkej firme Qualcomm v Južnej Kórei uložili pokutu 1,03 bil. wonov

NETKY.SK • 28 December 2016, 14:40 • 2 min
Americkej firme Qualcomm v Južnej Kórei uložili pokutu 1,03 bil. wonov

SOUL - Juhokórejský protimonopolný úrad uložil americkej spoločnosti Qualcomm Inc., ktorá je výrobcom čipov, pokutu 1,03 bil. juhokórejských wonov (KRW) pre údajné porušenie zákonov o hospodárskej súťaži.

slovakia

left justify in out

Úrad, ktorý o pokute rozhodol v stredu, uviedol, že firma Qualcomm sa dopustila nekalých podnikateľských praktík pri poskytovaní patentových licencií a predaji čipov. Patrilo k ním napríklad odmietanie poskytovania patentových licencií konkurenčným výrobcom čipov.


Protimonopolný úrad uviedol, že firma Qualcomm údajne zneužila svoje dominantné postavenie na trhu moderných čipov, aby donútila výrobcov mobilných telefónov platiť licenčné poplatky za celý rad patentov na základe podmienok, ktoré jednostranne určila. Pokuta "obnoví spravodlivú súťaž v odvetví mobilnej komunikácie", povedal Shin Young-sun, generálny tajomník juhokórejského protimonopolného úradu.


Spoločnosť Qualcomm rozhodnutie protimonopolného úradu odmieta a uviedla, že sa plánuje odvolať na súde. Príjmy firmy za patentové poplatky a predaj moderných čipov vlani dosiahli sumu 25,1 mld. USD. Príjmy v Južnej Kórei tvoria približne 20 percent globálnych príjmov firmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies