Americké súdy schválili vyrovnanie BP vo výške 20,8 miliardy

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 11:04 • 2 min
Americké súdy schválili vyrovnanie BP vo výške 20,8 miliardy

HOUSTON - Americký sudca Carl Barbier definitívne schválil finančné vyrovnanie vo výške zhruba 20,8 miliardy USD (18,28 miliardy eur), ktoré musí zaplatiť ropný koncern BP za explóziu vrtnej plošiny Deepwater Horizon v Mexickom zálive. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová označila vyrovnanie za "historicky najvyššiu sankciu za prečin v oblasti ekológie". Peniaze sa použijú na jeden z najrozsiahlejších programov oživenia, v rámci ktorého dôjde k obnoveniu životného priestoru zvierat, zlepšeniu kvality vody a ochrane morských zdrojov.

 

Pri explózii vrtnej plošiny v apríli 2010 prišlo o život 11 ľudí a do mora vytieklo odhadom 3,19 milióna barelov ropy (jeden barel zodpovedá objemu 159 litrov). Išlo o jedno z najväčších nešťastí v oblasti ťažby ropy z podmorských nálezísk. Technici dokázali nainštalovať nad otvorený zdroj ropy oceľový zvon až po 87 dňoch a uzatvoriť tak silný únik ropy. Znečistených bolo vyše 2000 kilometrov pobrežia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies