Americké prezidentské voľby sú zastarané a nepraktické, nedarí sa to však zmeniť

NETKY.SK • 7 November 2016, 14:38 • 2 min
Americké prezidentské voľby sú zastarané a nepraktické, nedarí sa to však zmeniť

WASHINGTON - Američania si už v utorok zvolia nového prezidenta. Na rozdiel od Slovenska alebo mnohých iných európskych krajín však musia voliť v pracovný deň.

slovakia

left justify in out

Tradície sa lámu ťažko a o máločom to platí viac než o utorkových prezidentských voľbách v Spojených štátoch. Hlasovanie bolo stanovené na pracovný deň pre niekoľko v minulosti relevantných dôvodov. Tie nie sú dnes už aktuálne. Snahy o zmenu volebného dňa však boli doteraz neúspešné.

 

"Je to nepohodlné. Väčšina ľudí v utorok pracuje a volebné miestnosti sú otvorené počas bežných pracovných hodín. Prečo to teda robíme? Ako väčšina vecí, tento zvyk siaha hlboko do minulosti a nedrží krok s modernými spôsobmi. Tradícia vznikla ako výhoda - v časoch, keď bola Amerika väčšinou poľnohospodárskou spoločnosťou," pripomína rozhlasová stanica NPR.

 

Utorok po prvom pondelku v novembri bol stanovený za deň voľby prezidenta v roku 1845. Neskôr bola na ten istý deň pridaná aj voľba členov Kongresu.

 

V 19. storočí bola väčšina Američanov farmármi. Väčšina tiež bola oddanými kresťanmi. Od pondelka do soboty tvrdo pracovali, deň voľna mali len v nedeľu. V nedeľu však bol samozrejmosťou kostol. Stihnúť omšu a hlasovanie v jeden deň nebolo možné. V tom čase ešte neboli vybudované spevnené cesty a jazdilo sa na kočoch, takže preprava do volebnej miestnosti nejaký čas trvala. Volebné miestnosti neboli v každej časti mesta tak ako dnes.

 

Keďže nejsť na omšu bolo v tých časoch nemysliteľné, musel byť obetovaný pracovný deň. Vybraný bol preto mesiac november, keď už na poliach nie je veľa práce. Prečo však prvý utorok po prvom pondelku v novembri?

 

Voľby sa mali konať začiatkom novembra, kým sa počasie zhorší natoľko, že cestovanie na kočoch je nepríjemné. 1. november je Sviatok všetkých svätých. V prvé dni mesiaca tiež obchodníci robievali uzávierky za predošlý mesiac. Nemali by teda čas voliť. Kongresmani sa tiež obávali, že obchodné úspechy alebo neúspechy z októbra by ovplyvnili hlasovanie týchto obchodníkov.

 

Takže sa išlo trochu ďalej za prvé novembrové dni a vybraný bol prvý utorok po prvom pondelku.

 

Spomínané dôvody dnes už ale nie sú aktuálne a hlasovanie v pracovný deň je pre ľudí nepraktické a nepohodlné.

 

Skupina ľudí s názvom "Prečo v utorok" vyzýva Kongres na zmenu tejto tradície už roky. V roku 2005 ju založilo niekoľko významných osobností, medzi nimi aj Andrew Young, ikona v oblasti občianskych práv a bývalý veľvyslanec Spojených štátov pri OSN.

 

Skupina pripomína, že v porovnaní s inými krajinami mávajú Spojené štáty nízku volebnú účasť. Dôvodom je podľa nich najmä hlasovanie v pracovný deň.

 

Niekoľkí kongresmani ich už vypočuli a opakovane predložili návrh zákona o voľbách cez víkend. Zatiaľ ale bez úspechu.

 

"Samozrejme, vždy je v hre politika. Vyššia volebná účasť by mohla pomôcť demokratom. Tí, ktorí doteraz menej volili - mladí, ľudia s nízkymi príjmami či hispánci - sú pilierom Demokratickej strany. To by mohlo vysvetľovať neochotu republikánov k zmene," uviedol pre NPR bývalý kongresman Steve Israel, ktorý predložil návrh spomínaného zákona.

 

Američania tak musia zvládnuť odvoliť v pracovný deň alebo využiť možnosť hlasovania vopred. To však v niektorých štátoch nie je také jednoduché. Volič musí dokázať, že v deň volieb bude mimo svojho volebného obvodu. Predčasné hlasovanie umožňujú rôzne štáty v rôznom časovom období - od šiestich týždňov do pár dní pred voľbami.

 

Niektoré štáty tiež nečakajú na rozhodnutie Kongresu, a prijali miestne zákony, ktoré hlasovanie v pracovný deň aspoň uľahčujú.

 

V niektorých štátoch majú zamestnávatelia povinnosť udeliť zamestnancovi deň plateného pracovného voľna, v iných neplateného. Sú však štáty, kde žiadne takého zákony neexistujú. Je ním aj Florida, ktorá je pre víťazstvo vo voľbách veľmi dôležitá.

 

V prezidentských voľbách v roku 2012 hlasovalo 57,5 percenta oprávnených voličov. Predčasné hlasovanie využila približne tretina z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies