Americké jadrové zbrane ovláda počítač z roku 1976

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 15:25 • 2 min
Americké jadrové zbrane ovláda počítač z roku 1976

WASHINGTON – V dnešnom svete dominujú najmodernejšie technológie v každej sfére života. Krajiny, hlavne USA investujú miliardy najmä do armády, ktorá využíva najmodernejšie výdobytky technológie.

slovakia

left justify in out

Avšak americký veliteľský systém, ktorý riadi operačné funkcie jadrového arzenálu, vrátane medzikontinentálnych balistických striel a stretegických bombardérov, funguje na počítači IBM Series 1 z roku 1976. Obsluhuje sa stále pomocou osempalcových diskiet, na ktoré sa zmestí maximálne 6,2 Mbit dát. Informuje o tom český portál novinky.cz a vládna kontrolná agentúra Government Accountability Office (GAO).

 

 

 

„Tento systém stále používame, pretože stále funguje,“ povedala pre agentúru AFP hovorkyňa Pentagonu Valeria Hendersonová. Diskety by ale mali byť do konca roka 2017 nahradené modernajšími digitálnymi zariadeniami, ktoré sú z hľadiska bezpečnosti spoľahlivejšie.

 

Podľa agentúry GAO zastaraný systém predstavuje veľké bezpečnostné riziko. Takisto však zaťažuje rozpočet. Náklady na údržbu starého systému sú až trikrát väčšie ako náklady na údržbu moderného systému. USA zaplatili v roku 2015 za údržbu tohto systému 61,2 miliardy dolárov.

 

Ministerstvo obrany sa ho chystá zmodernizovať až v roku 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies