Americká vláda zažalovala Fiat Chrysler! Tvrdí, že manipuloval emisné testy

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 10:25 • 2 min
Americká vláda zažalovala Fiat Chrysler! Tvrdí, že manipuloval emisné testy

DETROIT - Americká vláda zažalovala automobilku Fiat Chrysler s tvrdením, že v prípade časti jej dieselových nákladných áut pickup a vozidiel Jeep SUV sú zmanipulované emisné testy. Týka sa to takmer 104 tis. vozidiel vyrobených v rokoch 2014 až 2016. Utorkové podanie žaloby zo strany amerického ministerstva spravodlivosti je po kauze Volkswagenu (VW) druhým prípadom, v ktorom vláda USA stíha výrobcu áut s tvrdením, že pri dieselových motoroch použil softvér, ktorý umožňuje viac znečisťovať ovzdušie v riadnej premávke ako počas testov americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA).

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom žaloby podanej na federálnom súde v Detroite chce americká vláda dosiahnuť uloženie pokút, ktoré by mohli byť v celkovej sume vyše 4 mld. USD, a tiež súdny zákaz výroby a predaja áut s neidentifikovaným softvérom. Taliansko-americká automobilka Fiat Chrysler vo vyhlásení uviedla, že ju podanie žaloby sklamalo, pretože s EPA mesiace spolupracovala pri objasňovaní problémov kontroly znečisťovania.

Firma Fiat Chrysler tvrdí, že na rozdiel od Volkswagenu neinštalovala softvér so zámerom manipulovať testy. "Spoločnosť má v úmysle rozhodne sa brániť, osobitne proti akýmkoľvek tvrdeniam, že realizovala nejakú úmyselnú machináciu s cieľom oklamať americké emisné testy," vyhlásila automobilka.

Vlani americká vláda obvinila Volkswagen z toho, že manipuloval emisné testy. Spoločnosť nakoniec priznala, že sa dopustila trestných činov. Emisný škandál stál automobilku VW iba v USA viac ako 20 mld. USD.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies