Americká Snemovňa odhlasovala obmedzenia v prijímaní sýrskych utečencov

NETKY.SK • 20 November 2015, 09:00 • 2 min
Americká Snemovňa odhlasovala obmedzenia v prijímaní sýrskych utečencov

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov dnes zasadila ranu prezidentovi Barackovi Obamovi, keď ignorovala jeho vyhrážku vetom a hladko schválila republikánsky návrh zákona, ktorý kladie nové prekážky sýrskym a irackým utečencom pokúšajúcim sa dostať do Spojených štátov. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona dnes v dolnej komore amerického Kongresu prešiel pomerom hlasov 289 k 137. Členovia snemovne hlasovali zväčša podľa príslušnosti k politickej strane, ale našli sa aj demokrati, čo sa vzopreli línii svojej strany.

Predstavitelia Bieleho domu navštívili Kongres a lobovali medzi demokratmi, aby hlasovali proti tejto legislatíve. Až desiatky z nich sa však nakoniec pridali k republikánom a podporili ich návrh.

 

Obmedzenia by v prípade vstupu do platnosti pozastavili príchod sýrskych a irackých utečencov do USA na celé mesiace až roky.

 

Republikáni vyhlásili, že prísnejšie obmedzenie sú po minulotýždňových parížskych útokoch potrebné. Obama a väčšina demokratov tvrdia, že systém je už bezpečný a Spojené štáty by nemali upúšťať od svojej tradície prijímania utečencov.

 

Legislatíva posilňuje bezpečnostné kontroly sýrskych utečencov a zastavuje Obamov program, podľa ktorého by USA mali na budúci rok prijať 10.000 týchto utečencov. Snemovňa sa teda postavila proti prezidentovej vyhrážke vetom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies