Američania si omšou pripomenuli pamiatku novinára zavraždeného islamistami

NETKY.SK • 24 August 2014, 12:00 • 2 min
Američania si omšou pripomenuli pamiatku novinára zavraždeného islamistami

ROCHESTER - Pamiatku amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorému odrezali hlavu militanti z džihádistickej organizácie Islamský štát, si dnes uctili na katolíckom obrade v kostole jeho domovského mesta Rochester, štát New Hampshire.

slovakia

left justify in out

Nedeľná zádušná omša sa konala päť dní po tom, čo extrémisti umiestnili na internet videozáznam z Foleyho vraždy, ktorú charakterizovali ako odplatu za americké vzdušné útoky na ciele Islamského štátu v severnom Iraku.
      

Štyridsaťročného Foleyho, fotoreportéra na voľnej nohe, uniesli v Sýrii ešte v novembri 2012. Únoscovia údajne žiadali za jeho prepustenie výkupné vo výške 100 miliónov eur. 
      

Americký prezident Barack Obama nazval v stredu Foleyho hrdinom - za to, že rozpovedal príbehy utláčaných ľudí, žijúcich vo vojnou sužovaných štátoch Sýria a Líbya.
      

V lete tohto roku podnikli špeciálne americké jednotky v Sýrii tajnú operáciu na vyslobodenie Foleyho i iných rukojemníkov, avšak nepodarilo sa im presne určiť miesto, kde sú zadržiavaní.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies