Američania poskytli humanitárnu pomoc utečencom v Iraku

NETKY.SK • 9 August 2014, 07:12 • 2 min
Američania poskytli humanitárnu pomoc utečencom v Iraku

WASHINGTON - Vojenské nákladné lietadlá amerických vzdušných síl zhadzovali už druhú noc po sebe humanitárnu pomoc tisíckam utečencov na severe Iraku, ktorí sa pred hrozbou násilia zo strany militantov z hnutia Islamský štát (IS) uchýlili do hôr.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu.
      

Z nových území dobytých islamistami počas uplynulého víkendu utieklo asi 40.000 príslušníkov menšinovej náboženskej skupiny jazídov. Stalo sa tak po tom, ako jazídovia dostali od povstalcov ultimátum, aby prestúpili na islam alebo zaplatili špeciálnu náboženskú daň; v opačnom prípade im hrozil trest smrti.
   

"Lietadlá s humanitárnou pomocou vzlietli z viacerých základní, ktoré sú v správe velenia vzdušných síl USA na Blízkom východe. Rovnako ako včera v noci sa akcie zúčastnilo jedno lietadlo typu C-17 a dve lietadlá typu C-130," uvádza sa vo vyhlásení Pentagónu. 

      

"Lietadlá spolu zhodili 72 veľkých balíkov zásob vrátane 28.000 porcií jedla a približne 5700 litrov pitnej vody. Nákladné lietadlá sprevádzali dve stíhačky typu F-18, ktoré štartovali z lietadlovej lode George HW Bush operujúcej v Perzskom zálive," uviedol dnes v Naí Dillí hovorca Pentagónu kontraadmirál John Kirby, ktorý na ceste po niekoľkých krajinách sveta sprevádza amerického ministra obrany Chucka Hagela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies