Američania bombardujú militantov, zhadzujú pomoc civilistom

NETKY.SK • 31 August 2014, 13:08 • 2 min
Američania bombardujú militantov, zhadzujú pomoc civilistom

BAGDAD/WASHINGTON - Spojené štáty uskutočnili v sobotu nálety na bojovníkov Islamského štátu pri obliehanom šiitskom meste Amirlí na severe Iraku a zhodili humanitárnu pomoc civilistom, ktorí sú tam uväznení.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Pentagon. Americký prezident Barack Obama schválil novú vojenskú akciu, čím rozšíril operácie USA v Iraku. Spravil tak v reakcii na rastúce medzinárodné obavy týkajúce sa ohrozenia prevažne turkménskeho obyvateľstva mesta. Americké lietadlo navyše tamojším obyvateľom zhodilo viac než stovku balíkov s nevyhnutnými potrebami, ďalšiu pomoc pozhadzovali britské, francúzske a austrálske lietadlá. Ide najmä o potraviny, vodu a lieky.


Iracká armáda a kurdské sily sa v sobotu priblížili k militantom z Islamského štátu v rámci novej snahy o zastavenie obliehania Amirlí. Extrémisti mesto obliehajú už viac než dva mesiace. Ozbrojeným obyvateľom sa doteraz darilo odrážať útoky islamistov, ktorí považujú šiitskú turkménsku väčšinu v meste za odpadlíkov. V Amirlí pre boje uviazlo viac než 15 000 ľudí. Americké lietadlá uskutočnili v sobotu tiež nové útoky pri strategicky dôležitej mósulskej priehrade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies