Sadeničky bavlníka na Mesiaci v dôsledku lunárnej noci zmrzli

NETKY.SK • 17 Január 2019, 13:13 • 2 min
Sadeničky bavlníka na Mesiaci v dôsledku lunárnej noci zmrzli

PEKING - Noc, ktorá na Mesiaci trvá dva pozemské týždne, spôsobila zmrznutie sadeníc bavlníka, ktoré vyklíčili zo semien v špeciálnom boxe na palube čínskej sondy Čchang-e 4. Čínski vedci minulú sobotu - v súlade s programom - po 212 hodinách odstavili špeciálny box so semenami bavlníka, repky olejnej, zemiakov, arábovky z čeľade kapustovitých. Box sa nachádza na palube sondy Čchang-e 4.

slovakia

left justify in out

V interiéri bola nastavená stála teplota 25 stupňov Celzia, semená mali dostatok vody, svetla i živín a boli chránené pred vonkajším žiarením. V boxe boli dokonca aj vajíčka vínnych mušiek a kvasinky.

 

 

Univerzita v čínskom Čchung-čchingu ako garant vedeckého experimentu uviedla, že jej projekt mal preveriť možnosti pestovania rastlín v uzavretom prostredí a pri nízkej gravitácii. Mal vzniknúť ekosystém, kde rastliny produkujú kyslík a ponúkajú potravu vínnym muškám. Kvasinky mali zasa rozložiť výkaly mušiek a mŕtve rastliny na užitočné hnojivo. V utorok však vedecký tím informoval, že teplota v tomto ekosystéme klesne pod mínus 52 stupňov Celzia a organizmy v ňom budú zmrazené.

Experiment, na ktorom sa podieľali pracoviská 28 čínskych univerzít, sa skončil niekoľko hodín predtým, ako sonda Čchang-e 4 vstúpila minulú nedeľu do spánkového režimu na čas prvej mesačnej noci. Tá bude trvať približne dva pozemské týždne a vonkajšie teploty počas nej klesnú na mínus 170 stupňov Celzia. 

 

 

Čínsky vedec Sie Keng-sin, vedúci spomínaného experimentu, podľa agentúry Sinchua uviedol, že vedci od začiatku rátali s tým, že "živé organizmy v boxe mesačnú noc neprežijú".

 

Vysvetlil, že keď sa na budúci mesiac začnú zvyšovať teploty, organizmy sa budú v trvalo uzavretej nádobe pomaly rozkladať.

Čchang-e 4 je vybavená aj zariadeniami vyvinutými vedcami zo Švédska, Nemecka a Číny, ktoré sú určené na štúdium lunárneho prostredia, kozmického žiarenia a interakcie medzi slnečným vetrom a povrchom Mesiaca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies