Aliancia víta tvrdý zásah štátu voči nelegálnemu hazardu

NETKY.SK • 30 Jún 2018, 09:42 • 2 min
Aliancia víta tvrdý zásah štátu voči nelegálnemu hazardu

BRATISLAVA – Občianske združenie Aliancia za čistú hru - Clarify víta tvrdý a rázny zásah štátu voči nelegálnemu hazardu. V týchto dňoch colníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) vykonali zásah v 100 prevádzkach po celom Slovensku, pričom ide o najväčšiu akciu zameranú na odhaľovanie obchádzania zákona o hazardných hrách.

slovakia

left justify in out

„Bojovať proti čiernym herniam, alebo krčmám a kaviarňam, ktoré napriek zákazu naďalej veselo prevádzkujú rôzne druhy automatov, je nevyhnutné. Je to v záujme štátu, miest aj obcí, ale predovšetkým ľudí, lebo prevádzkovateľom nelegálnych herní nezáleží na tom, kto hrá na ich automatoch. Môžu to byť sociálne odkázaní ľudia, osoby závislé od hazardných hier alebo dokonca deti,“ povedal dnes pre agentúru SITA zástupca riaditeľa Aliancie Tomáš Szmrecsányi. Podľa neho je však škoda, že málokto vidí, že vznik týchto nelegálnych herní podporujú nezmyselné celoplošné zákazy herní a kasín v našich mestách a obciach. „A to nehovoríme o podpore nelegálneho internetového hazardu, ktorý rastie vďaka vyčíňaniu populistov a fanatikov. Aj preto presadzujeme zlatú strednú cestu. Na hazard totiž treba pozerať objektívne a riešenia problémov musia byť systémové, konštruktívne a adresné,“ povedal Szmrecsányi.

Ako informovala finančná správa, stovka colníkov KÚFS preverovala prevádzky po celom Slovensku s cieľom odhaliť obchádzanie zákona o hazardných hrách. „V každom kraji kriminalisti finančnej správy preverovali aj podozrenia z podvodov na dani z pridanej hodnoty (DPH) a dani z príjmu právnických osôb (DPPO),“ povedala Drahomíra Adamčíková z komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva SR. Počet uložených pokút, ako aj ich výška v tejto oblasti za minulý rok oproti predošlým rokom výrazne narástli. Daňovými úradmi bolo vlani uložených 210 pokút vo výške 378.660 eur. „Výška uložených pokút vzrástla v roku 2017 v porovnaní s rokom 2016 o 13 680 eur alebo 3,75 percenta a oproti roku 2015 až o 245 460 eur alebo 184 percent,“ dodáva Adamčíková. Na výhrach bolo minulý rok vyplatených spolu 2,699 miliardy eur, čo je medziročne viac o 20 miliónov eur. Do štátneho rozpočtu boli priamo z prevádzkovania hazardných hier v roku 2017 odvedené prostriedky vo výške 197 miliónov eur, čo je medziročne viac o 12 miliónov eur.

Aliancia za čistú hru - Clarify už dlhodobo upozorňuje politikov, odborníkov, ale aj širokú verejnosť na fakt, že všade, kde občianski aktivisti alebo regionálni politici, naháňajúci hlasy voličov, presadia prohibičný zákaz v oblasti hazardu, začnú vznikať čierne herne. „Nejde len o prítomnosť, je to, bohužiaľ, trend, preto presadzujeme politiku prísnej regulácie všetkých typov hazardných hier, inými slovami povedané, prísne a adresne obmedziť, ale zároveň nechať dýchať. Kto tvrdí opak, nech sa pozrie, čo sa deje v susednej Českej republike. Tam štát nestíha rušiť a zatvárať nelegálne herne. Napokon aj zásah orgánov štátu u nás dokazuje, že pre čierne duše je stále priestor na porušovanie zákona aj dobrých mravov v spoločnosti,” dodal Tomáš Szmrecsányi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies