To najdôležitejšie zo schválenej novely o zbraniach a strelive

NETKY.SK • 25 Január 2022, 12:35 • 2 min
To najdôležitejšie zo schválenej novely o zbraniach a strelive

Nedávno schválená Novela zákona č. 190/2003 o strelných zbraniach a strelive nadobúda účinnosť od 1. februára 2022.

slovakia

left justify in out

Keďže ide o takmer 100-stránkový dokument pokúsime sa v skratke zhrnúť len to najdôležitejšie pre TCA komunitu ako bežných držiteľov skupiny E ZP a vlastníkov dlhých samonabíjacích palných zbrani a krátkych palných zbraní nosených alebo držaných na ochranu osoby a majetku.

 

 

V očiach zákona sa všetky takéto zbrane, ktoré budú opatrené tridsaťranovým zásobníkom, stávajú zakázanými zbraňami kategórie A. Pri krátkych zbraniach je veľkosť zásobníku limitovaná na dvadsať rán. Dobrou správou však je, že ak ste už boli vlastníkom takejto zbrane pred nadobudnutím účinnosti novely, máte zo zákona výnimku na držbu a používanie takejto zbrane aj s tridsaťranovými zásobníkmi a jediné, čo musíte urobiť, je oznámiť príslušnému ORPZ držbu takejto zbrane do 30. 06. 2022. Hovoríme o dlhých zbraniach, dĺžka ktorých po sklopení alebo zasunutí pažby nie je kratšia ako 600 mm. Bohužiaľ, ak vlastníte zbraň kratšiu ako 600 mm po sklopení alebo zasunutí pažby, tak takúto zbraň budete môcť vlastniť už len na zberateľské účely a skupinu F zbrojného preukazu.

 

Ak ešte držiteľom dlhej samonabíjacej zbrane nie ste, ale máte záujem o jej kúpu a už ste držiteľom skupiny E zbrojného preukazu, potom sa budete musieť pri žiadosti o vydanie nákupného povolenia preukázať členstvom v športovej organizácii, náplňou ktorej je športová streľba, ako je napríklad Športový klub TCA Bratislava. Ak máte v úmysle používať tridsaťranové zásobníky, potom musíte byt členom minimálne 12 mesiacov pred požiadaním o výnimku na MVSR na držbu a používanie zakázanej zbrane na športové účely. Dovtedy zbraň používať môžete, ale iba so zásobníkmi na 10 rán.

 

 

Novela zákona taktiež prináša zmeny na úseku správnych poplatkov, pričom za vydanie zbrojného preukazu budeme platiť 30€ za nákupné povolenia, ktoré po novom už budú platiť šesť mesiacov, zaplatíme 20€ a zaevidovanie každej novej zbrane alebo jej časti  6 eur. Aaktuálne platný cenník poplatkov nájdete na stránke ministerstva vnútra.

 

Samozrejme, že schválená novela zákona č. 190/2003 o strelných zbraniach a strelive je plne zakomponovaná do kurzu Príprava na zbrojný preukazNutná obrana v praxi.

 

Možno vás zaujme: Holandsko dodá zbrane Ukrajine na obranné účely, ak o to Kyjev požiada



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies